Dacă vă treziți că strângeți maxilarul pe tot parcursul zilei sau dacă vă treziți cu dinți sensibili, dureri de cap sau de maxilar, este posibil să suferiți de bruxism – strângerea sau scrâșnirea dinților.
Acest obicei de strângere a dinților și a maxilarelor este o afecțiune comună. Afectează până la o treime dintre adulți în timpul zilei și mai mult de 1 din 10 în timpul somnului.
Oamenii pot dezvolta bruxism ca o reacție la stres sau anxietate. Dar obiceiul durează adesea în perioadele mai calme ale vieții. Și poate face ravagii în organism. Dar tratamentele pe mai multe direcții pot ajuta pacienții să găsească sursa bruxismului pentru a o gestiona și depăși mai bine.
1.De ce se întâmplă
Cauza bruxismului este unică pentru fiecare pacient. Iar medicii de la Centrul de Durere lucrează pentru a determina dacă factorii fizici, psihologici sau genetici sunt în joc, spune dr. Omrani.
Strângerea în timpul zilei este de obicei declanșată de stres, anxietate, tensiune sau chiar concentrare. Măcinarea pe timp de noapte este uneori legată de hiperactivitate, apnee în somn sau reflux acid. Și poate apărea ca un efect secundar al anumitor medicamente destinate să trateze depresia.
De asemenea, tutunul, cofeina, alcoolul și drogurile ilicite pot crește riscul de scrâșnire a dinților.
2.Impact
Bruxismul poate provoca dureri, fracturi dentare, dureri de cap și tulburări temporo-mandibulare (sindromul TMJ). Probleme musculare ale maxilarului și articulațiilor care pot inhiba mestecatul. Pot provoca un zgomot de „clic” și pot restricționa gama de mișcare.
De obicei, pacienții caută tratament atunci când durerea se extinde la tâmple sau urechi. Sau dacă un stomatolog observă modele de uzură pe dinți în concordanță cu zdrobirea persistentă.
„Mulți oameni nu își dau seama că măcina până când nu li se spune de către un partener de somn sau fac migrene sau se trezesc cu mușchi dornici sau rigiditate.”, spune dr. Omrani.
3.Tratamente
Dentiștii “îmbracă” adesea pacienții cu bruxism cu apărători de noapte pentru a preveni deteriorarea dinților și a gurii. Dar dispozitivul nu oprește șlefuirea.
„Nu este ceva magic. Și chiar trebuie să abordezi cauza de bază.”, spune dr. Scott.
Pe baza simptomelor și factorilor de stres specifici pacientului, medicii pot adopta următoarele abordări:
Medicamente: relaxanții musculari pot ajuta la relaxarea maxilarului și pot opri măcinarea pe timp de noapte.
Dacă luați anumite antidepresive care vă expun riscul de scrâșnire a dinților, un medic vă poate schimba rețeta la una care nu o face. De asemenea, un medic vă poate începe să luați antidepresive dacă medicamentul vă poate ajuta să faceți față factorilor de stres care vă fac să scrașniți dinții.
Proceduri: Injecțiile cu botox paralizează mușchii maxilarului care sunt utilizați în timpul șlefuirii dinților. Dr. Omrani spune că tratamentul, deși nu este aprobat de Food and Drug Administration sau acoperit de asigurare, a fost folosit din anii 1990 și este sigur, foarte eficient și nu schimbă aspectul feței.
Strategii comportamentale: Psihologii de la Centrul de Durere lucrează cu pacienții pentru a identifica factorii declanșatori și a le aborda prin managementul stresului și antrenament de relaxare.
Dr. Scott folosește biofeedback pentru a monitoriza tensiunea musculară și pentru a demonstra efectele relaxante ale tehnicilor de calmare și întinderi asupra maxilarului, gâtului și capului.