Fiecare dintre noi ar trebui să aibă legume în alimentație pentru a ne menține starea de sănătate optimă. Beneficiile și proprietățile legumelor sunt extrem de mari pentru organism, iar acest lucru ar trebui să fie știut de toată lumea. Atunci când vine vorba despre spanac, știm că este foarte sănătos. Însă, majoritatea nu au aflat cum este mai bine să-l consumi.
Astăzi, vei descoperi cum este mai sănătos să consumi spanacul. Crud sau gătit?
Rezultatele consumului de spanac crud
Spanacul crud conține anumiți compuși ce interferează cu absorbția calciului în sânge. Astfel, consumând mult spanac crud, poți ajunge la un deficit de calciu, dar și la depuneri de oxalați la rinichi. Spanacul crud conține conține niște compuși denumiți oxalați ce interferează cu absorbția calciului în sânge.
Spanacul crud conține acid uric și ar trebui să fie consumat mai rar. Acesta ar trebui să fie mâncat cu precauție, sau după o schemă stabilită de medicul endocrinolog, de către cei ce suferă de hipertiroidism. Astfel, ajungem la concluzia că aceste crucifere nu sunt prea indicate în stare crudă.
Consumul spanacului gătit
Dacă în timpul preparării, spanacul nu mai este verde, ci are o culoare cu tentă galbenă, nu ar mai trebui consumat. Acesta ajunge să devină dăunător și poate și un adevărat inamic pentru organismul tău. Gătit, spanacul are mai mult becaroten, decât în stare crudă. Acest antioxidant ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și al cancerului pulmonar. De asemenea, acesta are mai multă luteină decât crud și previne bolile oculare precum cataracta sau degenerscența maculară.
Prin gătire, spanacul are o cantitate mai mică de acizi oxalici și mai mult magneziu și fier, decât cel crud. Cruciferele pot fi gătite conform metodei tradiționale sau la aburi. Astfel, varianta finală va permite nutrienților să rămână în legumă. Atenție! Apa în care fierbi spanacul, trebuie neapărat aruncată!