Reclamă

Deși tămâia și lumânările sunt încă în jur, nu se poate nega fortăreața pe care uleiurile esențiale o au asupra societății de astăzi înclinate spre aromat.

Fie că sunt obișnuiți să „trateze” o boală sau pur și simplu să facă o cameră să miros frumos, par să fie aproape peste tot.

Deși uleiurile esențiale datează din Egiptul Antic, creșterea lor modernă a început să apară în anii 1970, când mai mulți oameni au devenit interesați de medicina naturală. Astăzi, mega-producători precum Young Living și doTERRA oferă o varietate de uleiuri despre care se zvonește că vindecă aproape orice boală. Dar întrebarea de un milion de dolari este, uleiurile și difuzoarele folosite pentru a le emite sunt sigure?

În primul rând, este important de știut că uleiurile pot fi aplicate direct pe piele sau prin intermediul unui difuzor pentru a parfuma aerul din jur. Dacă urmați această ultimă cale, există multe tipuri de difuzoare din care puteți alege. Inclusiv difuzoare ceramice, din stuf, electrice și cu ultrasunete. Toate funcționează diferit, dar rezultatul final este că aerosolizează uleiurile, ceea ce înseamnă că sunt transformate într-un spray fin în aer.

1.Preocupări privind siguranța difuzorului de ulei

Difuzoarele de ulei îți fac casa să miroasă grozav, dar sunt sigure? Declarațiile experților sunt îngrijorătoare
Pixabay

După cum au menționat medicii , există potențialul ca un dispozitiv de difuzie să funcționeze defectuos sau să ardă utilizatorul prin manipulare incorectă. Așa că mulți oameni aleg să evite stilurile care implică utilizarea unei flăcări deschise din motive de siguranță. Nu este surprinzător, acestea tind să fie cel mai puțin costisitor tip de difuzor.

Un alt tip de difuzor de ulei este un difuzor ceramic. Acesta folosește o lumânare mică pentru a-și dispersa parfumul.

Totuși, asta nu înseamnă că celelalte tipuri sunt perfect sigure. „Ca și alte aparate de acasă care conțin apă (cum ar fi un CPAP). Pot fi dificil de curățat și pot încuraja creșterea microbilor.”, explică un medic.

Specialiștii nu ar recomanda niciodată utilizarea uleiurilor esențiale într-un cadru medical. „În 2016, familiile pacienților dintr-o UTI din Austria au împărțit o sticlă de ulei esențial. Ceea ce a dus la răspândirea unei tulpini de bacterii rezistente la mai multe medicamente.” 

Difuzoarele pot fi, de asemenea, o propunere riscantă pentru persoanele care sunt sensibile la mirosuri. Sau care au probleme respiratorii. În unele spitale în care aromaterapia a fost permisă, difuzoarele pentru întreaga cameră au fost asociate cu reacții de sensibilitate. Personalul și alți pacienți au fost afectați. În spațiile de îngrijire a sănătății, există o mulțime de pacienți diferiți. Iar unii pot suferi de afecțiuni respiratorii agravate de uleiurile esențiale.

Un alt risc secundar al folosirii uleiurilor esențiale este că, deși uleiurile ar putea să nu provoace vreun rău real, utilizarea lor ar putea provoca întârzierea tratamentului bazat pe dovezi. Deoarece unii oameni așteaptă să vadă dacă uleiurile ameliorează boala în cauză. 

2.Afirmații de aromoterapie versus cercetare

Nu este atât de surprinzător faptul că oamenii ar întârzia tratamentul. Deosrece atât de multe uleiuri esențiale au fost promovate pentru a ameliora o serie de simptome ale multor afecțiuni debilitante. Cum ar fi depresia, anxietatea, greața și insomnia. Studiile au arătat că unele soiuri de uleiuri sunt antimicrobiene eficiente. Iar uleiurile din plante precum usturoiul și cimbrul pot chiar elimina bacteria bolii Lyme mai bine decât antibioticul standard. Dar studiile pe oameni nu au confirmat încă această ultimă afirmație.

Lipsa cercetării la scară largă este într-adevăr un punct de blocare pentru mulți medici.  În mod ideal, fiecare ulei esențial ar fi cercetat în contextul fiecărei mențiuni de sănătate pe care se presupune că o are. De exemplu, dacă uleiul de lămâie ar trebui să vă facă pielea mai strălucitoare. Și, de asemenea, să vă sporească starea de spirit, atunci cercetarea ar trebui să fie concepută pentru fiecare din acestea.

În prezent, uleiurile esențiale nu sunt supuse acelorași standarde riguroase ca și medicamentele medicale. Deoarece sunt clasificate ca produse botanice. 

3.Utilizarea uleiurilor esențiale într-un difuzor

Având în vedere aceste precauții, dacă tot vrei să folosești un difuzor de ulei, ce ar trebui să faci? Jamie Bacharach, medic holistic autorizat și șef de practică la Acupuncture Jerusalem, are o experiență vastă în consilierea pacienților cu privire la difuzoarele de ulei. Ea recomandă următoarele atunci când decideți ce uleiuri să utilizați în difuzorul dvs.

Testați un ulei nou tamponând o picătură pe încheietura mâinii. Așteptați să vedeți dacă există o reacție negativă pe piele. Când este difuzat, un ulei la care cineva este alergic poate provoca complicații grave dacă este inhalat.

Evitați uleiurile de calitate scăzută. Unele companii folosesc uleiuri și ingrediente sintetice ca umplutură pentru a economisi costuri și pentru a îmbunătăți parfumul. Asigurați-vă că uleiurile pe care le utilizați sunt naturale și 100% pure. Când sunt difuzate și inhalate, uleiurile sintetice și materialele de umplutură chimice pot prezenta un risc grav pentru sănătate.

Consultați-vă cu un medic dacă sunteți astmatic. Difuzarea uleiurilor naturale poate exacerba simptomele astmatice, așa că obțineți expertiză medicală înainte de a face acest lucru.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro