Cu siguranță, nu există un român, atât în țara noastră sau înafara granițelor care să nu știe cum arată drapelul. Ce semnificație are fiecare culoare în parte aflați în rândurile de mai jos. Întrebarea ar trebui inclusă în orice test de cultură generală.
Ziua drapelului național este sărbătorită în fiecare ani, pe 26 iunie. Deși toată lumea ar trebui să știe, punem pariu că există români care habar nu au ce semnifică culorile drapelului.
Ce semnificație au cele trei culori de pe drapelul României
Ei bine, albastrul semnifică cerul, credința, galbenul grandoarea și prestigiul țării, iar roșu simbolizează sângele înaintașilor vărsat pe pământul românesc de-a lungul anilor de toți cei care s-au jertfit pentru patrie.
Drapelul României datează din 1948. Atunci decretul nr. 1 din 14/26 iunie a aceluiași an al Guvernului provizoriu s-a menționat că „Steagul Național va avea trei culori: albastru, galben, roșu”, iar deviza a fost următoarea: „DPEПTATE ФPЪЦIE” („Dreptate, Frăție”).
Curiozități despre drapelul României
Drapelul României este foarte asemănător cu drapelul civil al Andorrei și cel de stat al Ciadului, neavând însă nicio legătură cu acestea. Drap Steagul acestei țări diferă de cel românesc doar prin nuanța ușor mai închisă a fâșiei albastre (indigo, în loc de cobalt cum e la cel românesc), a stârnit discuții la nivel internațional.
Ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizației Națiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU, protest respins deoarece existența tricolorului vertical albastru-galben-roșu ca drapel al României este anterioară existenței statului Ciad.
Conform unei legende foarte răspândite, culorile roșu, galben și albastru ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de alții pentru a-i desemna pe aceștia.
Tricolorul a fost adoptat întâi în Țara Românească, în 1834 ca drapel de luptă, când domnitorul reformator Alexandru D. Ghica a supus aprobării sultanului Mahmud al II-lea modelul drapelelor și pavilioanelor navale de luptă, se arată pe wikipedia.