Reclamă

După cum am aflat, Primăria Capitalei a fost recent chemată în judecată pentru a explica de ce nu poate asigura un aer curat cetăţenilor bucureşteni.

Oana Neneciu, director executiv al Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis (care, împreună cu Asociaţia 2Celsius şi susţinut de ClientEarth, a pornit acţiunea în justiţie împotriva Primăriei Generale), a declarat că „Statul Român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii. Această obligaţie a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureştiului, iar locuitorii oraşului suferă consecinţele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă şi independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din Bucureşti, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acţiunea în instanţă”.

La rândul ei, Agniezska Warso-Buchanan, avocatul ClientEarth, a precizat faptul că momentan „nu există derogări de la Directiva privind calitatea aerului. România, stat membru al Uniunii Europene, e obligată să menţină poluarea aerului sub limitele impuse de legea europeană. Dar Planul Integrat privind Calitatea Aerului (PICA) pentru Bucureşti este inadecvat şi nu duce spre nicio ameliorare. El trebuie modificat”.

În prezent poluarea aerului este o urgenţă pentru sănătatea publică. Ea este responsabilă pentru peste 27.000 de decese premature în România în fiecare an şi pentru probleme pulmonare şi cardiace cronice care afectează în mod special copiii. Autorităţile nu reuşesc să protejeze cetăţenii, astfel încât Ecopolis consideră că trebuie luate măsuri judiciare pentru a asigura un mediu curat pentru cetăţenii Capitalei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro