Reclamă

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în calitate de reclamant, cu sprijinul asociaţiei 2Celsius şi susţinut de ClientEarth, a pornit acţiunea în justiţie împotriva Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti privind inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetăţenii Capitalei.

Conform legislaţiei în vigoare, Primăria Capitalei este responsabilă de pregătirea şi adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei. Ecopolis atacă în justiţie o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de Primărie în scopul combaterii poluării aerului.

Acţiunea în justiţie vizează PICA în conţinutul său, şi nu doar cerinţe formale. O analiză profundă, efectuată de Ecopolis, a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerinţele legale de a fi cuantificabile şi eficiente în soluţionarea problemelor specifice. Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conţinutul Planului nu îşi atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătăţească PICA pentru a îndeplini cerinţele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa.

Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanţi. Limitele pentru PM10 şi NO2 au intrat în vigoare în 2005 şi 2010, respectiv, dar au fost apoi depăşite în mod constant în România. În ciuda acestui fapt, Guvernul Român şi autorităţile locale nu au reuşit să adopte măsuri adecvate pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor. Depăşirile se înregistrează la particule (PM10 şi PM2,5) şi dioxid de azot (NO2), ambele fiind dăunătoare sănătăţii umane.

În acest sens, Comisia Europeană a pornit o acţiune de infringement împotriva României.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro