Reclamă

Astăzi, 7 mai reprezintă o mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă. În perioada împăratului Constanțiu s-a arătat pe cer Sfânta Cruce în Ierusalim. Tot astăzi se amintește și de Sfântul Mucenic Acachie și Codrat.

Multe schimbări au apărut atunci pentru creștini, iar creștinismul a căpătat mai mulți adepți care au fost uluiți de ceea ce vedeau. Biserica Ortodoxă Creștină cinstește arătarea semnului Crucii pe cerul Ierusalimului, o zonă sfântă.

Arătarea pe cerul Ierusalimului a Sfintei Cruci

În dimineața zilei de 7 mai 351 pe vremea împăratului Constanțiu, fiul Sfântului Constantin cel Mare se arată pe cer semnul Sfintei Cruci. Ea s-a întins de la Golgota și până la Muntele Măslinilor, ce reprezintă o distanță de 9 km și strălucea mai tare decât soarele.

Crucea a rămas pe cer timp de șapte zile. În această perioadă, oamenii au ieșit din case pentru a aduce slavă lui Dumnezeu și Mântuitorului. Patriarhul Chiril al Ierusalimului i-a trimis o scrisoare lui Constanțiu prin care îl îndemna să părăsească erezia aeriană.

Erezia aeriană nega divinitatea lui Iisus Hristos și era cauza mai multor dispune teologice în imperiu. Istoricul Sozomen a lăsat câteva scrieri în care menționa că arătarea Sfintei Cruci pe cer a făcut ca mulți păgâni și iudei să se convertească la creștinism. În acest fel, numărul celor care au început să creadă în faptele Mântuitorului a crescut.  Totodată, și mulți arieni au lăsat deoparte erezia și s-au întors în Biserica Ortodoxă.

Sursa foto: Dexologia

Canon de rugăciune pentru astăzi

Troparul Sfintei Cruci, glasul al 8-lea care se rostește astăzi de către toți creștinii.

„Chipul Crucii Tale acum mai mult decât soarele a strălucit, care de la Sfântul Munte până la locul Căpăţânii o ai întins, şi într-însa a Ta putere, Mântuitorule, ai luminat, printr-însa întărind şi pe bine credincioşii împăraţi, pe care îi şi mântuieşte totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Hristoase Mântuitorule, mântuieşte-ne şi pe noi.”


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro