Deși carnea este o parte importantă a dietei, consumul în exces ar putea fi dăunător sănătății. Asta nu înseamnă că ar trebui să tăiați complet acele fripturi delicioase din meniu, dar este bine să fii informat despre cum poate reacționa organismul tău după consumul excesiv de carne.
Alimentele pe bază de carne au multe proteine, dar nu multe fibre. În mod normal, veți obține aceste fibre din fructe, legume sau cereale integrale, așa că asigurați-vă că includeți toate aceste categorii de alimente în dieta zilnică. Constipația și senzațiile dureroase ale intestinului pot fi unele dintre primele semne că aportul tău de fibre este prea scăzut.
Pietre la rinichi
Proteinele de origine animală au o mulțime de compuși numiți purine . Acestea se descompun în acid uric și, dacă aveți prea mult din acest acid în organism, puteți dezvolta pietre la rinichi . Puteți evita acest lucru limitând consumul de carne și, de asemenea, bând multă apă.
Carnea în exces deshidratează
Din cauza unui exces din acel acid uric despre care am vorbit mai sus, te-ai putea simți mai însetat decât de obicei. Rinichii tăi au nevoie de apă pentru a dilua orice deșeu toxic, așa că asigură-te că ai apă la tine tot timpul, oriunde te afli.
Dureri de cap
Lipsa de hidratare poate provoca și dureri de cap. Face ca sângele să fie mai gros, ceea ce înseamnă că un flux redus de oxigen ajunge la creier. Pe de altă parte, unele produse pe bază de carne, cum ar fi salamul sau hotdog-urile, conțin nitrați, care pot crește fluxul de sânge către creier.
Probleme cu inima
Cu cât ai mai multe fibre în dieta ta, cu atât inima ta este mai protejată . Dacă mănânci mai ales carne, atunci nu ai un nivel ridicat de fibre. Carnea roșie , în special, îți poate afecta inima. Îți poate tripla riscurile de probleme legate de inimă și conține o mulțime de grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc nivelul de colesterol rău.