Biserica Ortodoxă o prăznuiește în fiecare an, pe data de 4 mai pe Sfânta Muceniță Pelaghia, fiind cunoscută pentru faptul că și-a închinat toată viața lui Dumnezeu. Se spune că este ocrotitoarea căsniciilor. De asemenea, se spune că Sfânta Muceniță Pelaghia este și ocrotitoarea oamenilor bolnavi și a celor care caută iertarea păcatelor.
Sfânta Muceniță Pelaghia
Sfânta Muceniță Pelaghia din Tars s-a născut într-o familie în care relația cu Dumnezeu nu era neapărat prezentă. Părinții săi au fost păgâni, iar după ce a auzit de Dumnezeu, a decis să se păstreze fecioară și să își închine toată viața lui Dumnezeu. În popor, Muceniță Pelaghia este cunoscută ca sfânta arsă de vie în apă clocotită, iar după ce s-a topit, totul mirosea a mir.
Până și împăratul a fost cucerit de frumusețea Sfintei și a încercat să o convingă să renunțe la religia sa, promițându-i toată averea sa dacă avea să îi devină soție. Chiar și așa, credința a fost mai puternică, dedicându-și viața lui Dumnezeu.
Astăzi, 4 mai, Biserica Ortodoxă îi mai povestește și pe:
- Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin;
- Sfântul Cuvios Ilarion, făcătorul de minuni;
- Sfântul Cuvios Nichifor, egumenul Mănăstirii Midichia;
- Sfântul Cuvios Nichifor Isihastul;
- Sfântul Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;
- Sfinții Cuvioși Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian și Macrovie și cei ce au mărturisit împreună cu ei în Schitopoli (Palestina).
Rugăciunea scurtă a Sfintei Mucenițe Pelaghia
„Sfântă Muceniță, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Moise în chip tainic a primit dumnezeiasca porunca a Legii Vechi, iar tu Sfântă Muceniță, petrecând pustnicește și viețuind în duhul de taină al cuvioșilor, dumnezeiescul chip ai aflat.
Mâna pogorându-se din cer pe Israel l-a hrănit, prisosindu-i, iar tu retrăgându-te în singurătăți te-ai nevoit neîncetată rugându-te; și, împărtășindu-se tainic, vie ai rămas de-a pururea.
Slavă…Soarele pe cer oprind oarecând Iisus al lui Navi a câștigat biruința vremelnica, dar tu în post și rugăciune te-ai smerit și priveghind adeseori, Domnul Cel Preacurat, s-a sălășluit întru tine.
Și acum…
Fără de sămânța S-a întrupat din tine Maică Fecioară Cel fără de ani, Fiul și Cuvântul Cel din veci Născut, care zidind din nou făptura Sa cu Învierea cea sfântă a ridicat pe om la ceruri. Amin!”