Astăzi, în credința populară se sărbătorește Paștele Blajinilor, în lunea după duminica dedicată Apostolului Toma, la o săptămână de la Învierea Domnului. Anul acesta, Duminica Tomii a fost pe 1 mai, iar Paștele Blajinilor se sărbătorește astăzi, pe 2 mai.
Paștele Blajinilor este sărbătoarea în care se pomenesc cei adormiți. Se mai numește și „Paștele celor decedați”, „Prohoadele”, sau „Lunea Morților”
Ce să faci astăzi, de Paștele Blajinilor, conform tradiției
Paștele Blajinilor este cea mai însemnată dintre toate zilele dedicate celor trecuți în neființă. Astăzi, li se dă de pomană celor decedați și este singura zi în care se face pomenirea acestora la cimitir. Este cel mai frumos obicei al credincioșilor, potrivit crestin-ortodox.ro.
În mediul rural și în orașele în care există mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă. Țara în care sărbătoarea ia cea mai mare amploare este Republica Moldova, unde ziua de luni este declarată ca fiind zi liberă. Și în cultura slavă există o sărbătoare asemănătoare, numită Radonița. La ruși, Radaunița și la bieloruși Provodî. Ucrainenii vor sărbători în ziua de marți, adică mâine.
Ce este interzis de Paștele Blajinilor
Astăzi, sunt interzise multe activități. De exemplu, femeile nu au voie să spele, să măture sau să facă orice alte treburi gospodărești. Se spune că zgomotul făcut atunci când bați covoarele, îi sperie pe blajini, care astăzi se întorc din lumea de dincolo pentru a se ruga pentru cei vii și vor intra în biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie. În plus, este bine să vorbești cu cei trecuți în neființă. În caz contrar, se spune că aceștia le vor face rău celor care îi bârfesc sau îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau rănindu-le animalele. Creștinii sunt sfătuiți de către biserica ortodoxă să discute în calm despre rudele decedate și să-i pomenească frumos.