Reclamă

Ziua de 1 Mai are o semnificație specială și dispune de o istorie lungă. De-a lungul anilor, au avut loc numeroase evenimente și festivități din întreaga lume. În zilele noastre, multe dintre tradiții au rămas uitate, dar unele încă au rămas în viață. 

1 Mai semnifică schimbarea de anotimp, primăvara în emisfera nordică. Din secolul XIX, această zi a primit o semnificație nouă și anume Ziua Internațională a Muncitorilor, care a luat naștere după mișcările muncitorești pentru drepturile lor.

Odată cu Revoluția Industrială, mii de oameni mureau din cauza condițiilor precare de muncă și a programului prelungit. Astfel, s-a decis ca programul de muncă să rămâne la 8 ore și ziua această să fie liberă.

Celții organizau un festival de 1 Mai care se spune că împărțea anul pe din două, reprezentând lumina și întunericul. Focul era un element simbolic și prezent în ritualuri, pentru a celebra întoarcerea vieții și a fertilității.

Ziua de 1 Mai face parte din cele patru zile vechi celtice cu sferturi încrucișate, făcând o sărbătoare astronomică, picând între echinocțiul din martie și solstițiul din iunie.

Sursa foto: Pixabay

Ce tradiții se păstrează de 1 Mai

Această zi este marcată de sărbători bogate în cultură și în folclorul românesc, precum întâmpinarea primăverii. De-a lungul anilor, au rămas mai multe tradiții care se păstrează și în zilele noastre, precum crearea de coșulețe cu dulciuri și flori. Acestea se lăsau la ușa vecinilor strigând „Coșuleț de mai!”

În grădinițe și școli din țară, copiii cântă și dansează în jurul unui catarg. Ei decorează polul cu panglici colorate sau alte obiecte de ornament. Florile de primăvară se culeg și se oferă celor dragi. În cele mai frecvente cazuri, tinerii aleg să petreacă pe litoral începutul sezonului estival. Dacă nu se merge pe litoral, se merge în parc sau la iarbă verde pentru un picnic și pentru a te bucura de căldura prin ultima zi a primăverii.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro