Reclamă

Începând din această lună, toți salariații care au grijă de pacienți cu afecțiuni oncologice vor beneficia de un concediu anual, plătit, de 45 de zile.

Noul concediu medical plătit a fost introdus prin Legea nr. 24 din 15 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Ea a fost publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 156 din 16 februarie 2022.

Nou concediu plătit pentru acești români

Conform noii legi, cei de peste 18 ani, asigurați, care au grijă de persoane cu afecțiuni oncologice vor primi concediu și indemnizații. Atenție, aceste persoane trebuie să aibă acordul pacientului bolnav și să îl însoțească pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist.

Legea mai prevede că cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer este de 85% din baza de calcul stabilită conform art.10. Concediul medical și indemnizația persoanelor care îngrijesc pacienți bolnavi de cancer se va acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

E lege! Acești români pot cere anual un concediu plătit de 45 de zile. Care sunt condițiile

Beneficii pentru cei care au grijă de pacienți oncologici

Noua lege are mai multe beneficii pentru cei care au grijă de pacienți oncologici. Astfel, pentru fiecare an în care va primi concedii pentru îngrijirea pacientului, beneficiarul are dreptul la minimum o ședință de evaluare psihologică clinică. De asemenea, de aceleași drepturi va beneficia și cel bolnav.

Cât despre bolnavul de cancer care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul și la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual.

„Indemnizaţiile (…) se pot transfera în ţările în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte”, se arată în actul normativ.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro