Înainte ca Netflix să dezvolte conținut care poate fi consumat oriunde, aveam emisiuni de televiziune.
Sunt încă prin preajmă, desigur. Dar de la difuzarea primei drame de televiziune în 1928, lucrurile s-au schimbat. Uneori, ele sunt menite să dureze doar un sezon – sau trei. Dar, din moment ce conceptul emisiunii TV a decolat cu adevărat după cel de-al Doilea Război Mondial, programele TV au arătat o adevărată putere de rezistență.
Deși multe programe de știri și telenovele au durat mai mult, iată o listă cu cele mai longevive drame și sitcom-uri din istoria televiziunii Statelor Unite.
1: „The Simpsons” (1989-prezent)
Cine ar fi crezut că un sitcom animat cu o familie de ciudățeni cu icter sever, predispuși la accidente ar fi ajuns până aici! AVClub l-a numit cel mai bun serial animat din toate timpurile. Și cea mai mare realizare a televiziunii, indiferent de format. Cu peste 700 de episoade, longevitatea sa este cu câteva ligi înaintea oricărui alt show.
2: „Lege și ordine : Unitatea specială pentru victime” (1999-prezent)
Dacă vă place o dramă criminală bună, „Lege și ordine: SVU” se află probabil pe lista de plăceri vinovate. Este, de asemenea, singura emisiune de televiziune live-action care a debutat în secolul al XX-lea și încă rulează. De-a lungul a peste 500 de episoade, personajul principal Olivia Benson, interpretat de Mariska Hargitay, a investigat crime sexuale de tot felul. Și a fost promovat în rândurile secției a 16-a a poliției din New York, de la detectiv la căpitan. „Lege și Ordine: SVU” a făcut-o pe Olivia Benson cel mai longeviv personaj principal din orice emisiune live-action în primetime.
3: „Gunsmoke” (1955-1975)
„Gunsmoke” se află în fruntea listei ca cel mai lung serial dramatic din istoria televiziunii cu 635 de episoade. Amplasat în Dodge City, Kansas, în anii 1870, „Gunsmoke” a început ca un program de radio în 1952. A trecut pe tărâmul divertismentului vizual în 1955. Și, în cele din urmă, și-a încheiat activitatea de 20 de ani în 1975.
4: „Lege și ordine” (1990-2010; 2022)
Spre deosebire de spinoff-ul său „Law and Order: SVU”, „Law and Order” a avut o rulare incontestabil bună. Dar nu fără întreruperi. Această procedură de succes a poliției a generat șase spin-off și un film pentru TV și a durat 20 de sezoane și 456 de episoade. În 2010, după 20 de ani de difuzare, NBC a anulat „Law and Order”. Și după o încercare nereușită de a-l căuta pe trei rețele, „Law and Order” a devenit un lucru al trecutului. Până în 2021, când NBC a anunțat că „Law and Order” va reveni cu un nou sezon în 2022.
5: „Family Guy” (1999-prezent)
Se pare că americanilor le plac sitcom-urile animate despre familii disfuncționale. „Family Guy” a avut premiera în 1999. Iar 20 de sezoane și aproape 400 de episoade mai târziu, încă ne întoarcem pentru a afla în ce fel de necazuri vor intra un bebeluș diabolic și un câine antropomorf.
6: „Lassie” (1954-1972)
A rulat pentru 588 de episoade, „Lassie” s-a centrat în jurul unui însoțitor canin loial care și-a salvat familia umană din diverse probleme. De-a lungul anilor, Lassie a fost portretizată de nouă câini masculi diferiți. Toți descendenți ai Lassie originale, al cărui nume real era Pal. În timpul spectacolului, Lassie a avut diverși proprietari, în special Timmy și Jeff. Doar trei câini au o stea pe Hollywood Walk of Fame – Lassie, Rin Tin Tin și Strongheart.
7: „NCIS” (2003-prezent)
O combinație de dramă procedurală și militară polițienească, „NCIS” urmărește o echipă de anchetatori criminali ai Marinei, rezolvând totul, de la otrăviri la atacuri teroriste. Premiera în 2003, „NCIS” se apropie de 450 de episoade.
8: „Grey’s Anatomy” (2005-prezent)
„Grey’s Anatomy” se concentrează pe viețile stagianilor în chirurgie, a rezidenților și a personalului, deoarece echilibrează relațiile personale și profesionale într-un cadru spitalicesc.
Dacă ați primit vreodată sfaturi medicale de la cineva care nu a fost un profesionist din domeniul sănătății, este posibil ca acesta să se uite la „Grey’s Anatomy” de câteva decenii. Premiera în 2003, cea mai longevivă emisiune cu scenarii de primă audiență de la ABC. Și, după toți acești ani, rămâne una dintre cele mai urmărite emisiuni de televiziune. După 18 sezoane și aproape 400 de episoade, încă abia așteptăm să aflăm ce se va întâmpla odată ce stagiarii chirurgicali, rezidenții și medicii curenți vor intra.
9: „Tată american!” (2005-prezent)
„Tată american!” este un sitcom animat pentru adulți creat de Seth MacFarlane, Mike Barker și Matt Weitzman pentru Fox Broadcasting Company.
De la debutul său în 2005, „American Dad!” a servit 18 sezoane din sitcomul animat de familie. Tată republican cu o bărbie uriașă? Avem! Adolescenți care sunt supuși existenței? Avem! Pește auriu de companie care crede că este un atlet de elită german? Avem? Animal de companie extraterestru nevrotic? Ei bine, ai înțeles ideea.
10: „CSI: Investigarea scenei crimei” (2000-2015)
„Cineva în Las Vegas a fost ucis! Dar cine a făcut-o și cum?!” Aceasta este premisa de bază a „CSI: Crime Scene Investigation”. Consultați un spectrometru de gaz și recrutați un dansator exotic în forțele de poliție ca specialist în stropi de sânge și aveți o dramă criminalistică! CSI a rulat timp de 15 sezoane și a produs 337 de episoade.