În curând la noi în țară s-ar putea introduce programul de muncă cu patru ore pe săptămână. Cu toate acestea, măsura nu va fi valabilă pentru toți românii, doar anumite categorii fiind vizate.
În mai multe state din Occident, această ideea a fost deja testată și chiar introdusă. Acest lucru s-ar putea întâmpla și în cazul României. În senat a fost deja depus un proiect de lege referitor la acest lucru. Ministrul muncii, Marius Budăi a fost prezent în urmă cu câteva zile în cadrul unei emisiuni la Digi 24 unde a vorbit despre proiectul de față.
Ce spune mininstrul muncii despre săptămâna de lucru cu 4 zile
„Propunerea este extrem de serioasă și trebuie să vedem dacă la noi, în România, în această perioadă, cu aceste crize – sanitară, de securitate, economică – este oportună o această măsură. Nu am toate elementele. Nu mă pronunț, pentru că aș avea instinctul – așa cum simt eu piața muncii acum, să nu fiu de acord pentru că și așa avem un deficit foarte mare al forței de muncă.” a declarat Marius Budăi la Digi 24
Românii „îmbrățișează” acest proiect care prevede ca săptămâna de lucru să fie formată din patru zile. În cursul săptămânii trecute, platforma de recrutare BestJobs a realizat un sondaj, iar rezultatele acestuia sunt cât se poate de interesante. Se pare că 78% dintre cei care au răspuns și-ar dori un astfel de program de lucru. Pe de altă parte, 71% dintre respondenți sunt de părere că acest model ar fi potrivit pentru job-ul pe care îl au în prezent.
În cursul lunii martie, Daniel Fenechiu a depus un proiect de lege pentru a fi modificat Codul Muncii. Modificările fac referire la durata orelor de muncă pe care o persoană să le lucreze zilnic. Pentru a avea un weekend de vineri până luni, un angajat ar trebui să lucreze 10 ore zilnic.
„Este important de subliniat faptul că ea se aplică acolo unde se poate. Dacă sunt entități de stat unde se poate compresa programul în patru zile atunci da. Dacă nu, nu. Ea este gândită în principal pentru mediul privat cu posibilitatea ca și zone de stat să le aplice. Nu o să o aplicăm la foc continuu, la mecanicii de locomotivă. Nu o să o aplicăm la cei care lucrează în ture, se aplică unde se poate. Este o inițiativă pilot și doar aplicând-o vom vedea cum funcționează. Dacă va deveni lege vom putea după o perioadă de referință să vedem cât de utilă a fost pentru mediul de afaceri.” a declarat pentru Fanatik, Daniel Fenechiu.