Românii vor sărbători Floriile, duminica, pe 17 aprilie. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători care vestesc Paștele. În fiecare an, Duminica Floriilor comemorează intrarea Domnului în Ierusalim. Așadar, odată cu această sărbătoare, au apărut o mulțime de tradiții și obiceiuri pe care majoritatea creștinilor ortodocși le respectă cu sfințenie.
Una dintre tradițiile pe care trebuie să le respectăm de Florii, este să nu ne spălăm pe cap. Asta deoarece se spune că părul ne va albi de vreme. Numai în cazul în care este absolut necesar, trebuie să folosim apă sfințită sau descântată.
Tradiții pe care femeile trebuie să le respecte de Florii
Se spune că de Florii, fetele nemăritate își pot afla ursitul. De exemplu, în zonele din Banat și Transilvania, fetele puneau o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit. Apoi, lucrurile puteau fi folosite în farmece pentru a atrage asupra lor noroc în dragoste și sănătate. De asemenea, la miezul nopții, fetele nemăritate trebuie să fiarbă busuioc în apă, iar dimineața să se spele pe cap cu această fiertură pentru ca părul să le crească strălucitor și frumos. Apa care rămâne se toarnă la rădăcina unui păr pentru a atrage privirile băieților, așa cum atrag copacii înfloriți.
Alte tradiții pentru Duminica Floriilor
Creştinii vor participa la Sfânta Liturghie în Duminica Floriilor. Tradiția spune icoanele și ferestrele gospodriilor trebuie împodobite cu ramuri de salcie sfințită. Acestea se păstrează tot anul, având rolul de a ne feri de toate bolile. De exemplu, ramurile verzi simbolizează renașterea vegetației și amintesc de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim. Unii oameni, obișnuiesc să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte.
În trecut, ramura de salcie sfințită avea mai multe întrebuințări. Aceasta era folosită chiar și în scopuri terapeutice. Oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura salciei pentru a fi feriți de diverse boli. Bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară spatele. În plus, exista obiceiul ca părinții să-i lovească pe copii cu nuielușa de salcie atunci când veneau la biserică. Asta pentru a crește înțelepți și sănătoși.