Reclamă

Curtea de Apel București a amânat pentru trei mai pronunțarea definitivă în cazul dosarului „Colectiv”. Procesul în legătură cu tragedia în urma căreia 64 de oameni au murit s-a terminat în luna decembrie. Magistrații au amânat de trei ori luarea unei decizii în acest caz.

1. Decizie nouă în dosarul „Colectiv”

La ultimul termen care a avut loc pe data de 21 decembrie 2021, avocații celor acuzați au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde. Aceștia sunt de părere că procurorii au greșit atunci când i-au trimis în judecată pe cei acuzați. De asemenea, avocații mai consideră că până și judecătorii Tribunalului București au greșit fiindcă au dat sentințe cu executarea.

Procurorii, la rândul său, au cerut pedepse orientate spre „maximul prevăzut de lege”. De asemenea, ei au mai solicitat sentințe cu executare pentru Cristian Popescu Piedone, funcționari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehniști și reprezentanții unei firme de artificii. Anchetatorii au explicat că ordinea socială a fost „alterată de corupție”, iar oamenii au ars din această cauză.

Ultima oră! Noua decizie a Curții de Apel București: Ce se întâmplă cu dosarul „Colectiv”

2. Decizia magistraților de la Tribunalul București

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

  • Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  •  cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  •  Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

3. Ani de închisoare pentru cei implicați în dosarul „Colectiv”

  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro