Anul acesta o mare sărbătoare a fost mutată din calendar. Mai exact, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe nu o să mai fie prăznuit în acest an pe data de 23 aprilie. Sărbătoare se decalează cu câteva zile, din cauza apropierii de Paște. Când o să fie sărbătorit Sfântul Gheorghe?
În fiecare an, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe în data de 23 aprilie. Însă, în acest an lucrurile vor sta diferit. Sărbătoarea s-a amânat cu câteva zile și asta pentru că anul acesta ar pica sâmbăta, în ultima zi a Postului Mare. Mai exact, sărbătoarea Sfântului Gheorghe, cel supranumit „purtătorul de biruință”, se va muta cu două zile mai târziu. Astfel, creștinii vor sărbători Sfântul Gheorghe pe data de 25 aprilie.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian. Acesta a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. Astfel, a devenit unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și este pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Acesta este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.
Rugăciune către Sfântul Gheorghe
În ziua sărbătoririi Sfântului Gheorghe, creștinii rostesc o rugăciune specială pentru a își asigura noroc, fericire, bunăstare și belșug în casă.
„Multnevoitorului al lui Hristos Marelui Mucenic Gheorghe, acum toți din suflet să-i cântăm, lăudându-l pe el în sfințitele locașuri, ca pe un preastrălucit mare soare al mucenicilor; și ca unui apărător al credincioșilor și ajutător, cu credință să-i cântăm: Bucură-te, purtătorule de biruință, mare mucenice Gheorghe!
Înger întru nevoință cu adevărat te-ai arătat, purtătorule de biruință al lui Hristos Gheorghe; că materialnic și cu trup fiind, vitejește pentru credință ca un nematerialnic și fără de trup te-ai nevoit; pentru aceasta zicem ție unele ca acestea:
Bucură-te, că te-ai arătat fire mai presus de fire;
Bucură-te, că te-ai arătat materie mai presus de materie;
Bucură-te, tânărule, veselule și preafrumosule;
Bucură-te, începătorule de nevoință al lui Hristos preaalesule;
Bucură-te, înger întrupat, care covârșești pe cei muritori;
Bucură-te, lumescule om, mai presus de lume cu mintea;
Bucură-te, că întru nevoință în chipul soarelui te-ai arătat;
Bucură-te, că, după fel, ca un înger te-ai înfățișat;
Bucură-te, adevărata lucrare a darului;
Bucură-te, curată nelucrare a firii;
Bucură-te, prin care credința s-a înălțat;
Bucură-te, prin care rătăcirea s-a stricat;
Bucură-te, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe!”