Vinerea Mare este o zi de o importanță majoră. Este ziua cea neagră a creștinismului, când Mântuitorul a fost răstignit de soldații romani. El s-a jertfit pentru ca păcatele omenirii să fie iertate. În Săptămâna Mare sunt interzise mai multe lucruri dacă vrem să ne meargă bine de acum înainte. Ziua de vineri este o zi de doliu și se ține cont de obiceiuri încă din bătrâni. Multe gospodine se întreabă dacă pot spăla rufe, dar iată care este adevărul.
În Vinerea Mare nu se spală rufe
Vinerea Mare este închinată lui Iisus Hristos care s-a jertfit pentru poporul său. Este o zi de doliu care trebuie respectată de toți creștinii. Conform tradițiilor, nu e spală în această zi fiindcă se va supăra Sfânta Vineri, iar viața celui care spală, va ajunge, chiar ea, spălată.
Totodată, în această zi nu se coace pâinea fiindcă se vor arde mâinile Maicii Domnului, nu se coase pentru că există riscul de orbire și nu se umple borșul fiindcă duhurile rele vor intra în el.
Ce se face în Vinerea Mare
Vinerea mare este considerată și „zi seacă”, astfel că în această zi este recomandat să ții post negru. Dacă vei ține post, poți să participi la Denii seara și poți lua anafură.
Creștinii vor trece pe sub masă, unde este așezat Sfântul Epitaf în Vinerea Mare. Sfântul Epitaf îl reprezintă pe Iisus Hristos mort înconjurat de Apostolii săi, dar și de Fecioara Maria, mama sa. Se poate trece până sâmbătă după-amiază. Totodată, se va săruta Evanghelia, Crucea și pe Sfântul Epitaf.
Reprezentanții bisericii au spus în nenumărate rânduri că cei care vor trece pe sub Sfântul Epitaf vor scăpa de durerile de cap și de spate în timpul anului.
În diferite părți ale țării, creștinii intră în apă rece de trei ori având credința că vor fi sănătoși pe parcursul anului. Legat de alimentație, nu se mănâncă fructe ce conțin semnul crucii, precum merele și nucile.
Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.