Perioada comunistă a rămas o pată neagră în istoria românească. Liderul comunist a avut reguli stricte privind populația țării. Împreună cu Partidul Comunist Român, s-a interzis divorțul și avortul.
Nicolae Ceaușescu a impus un set de reguli în ceea ce privește populația. Acesta și-a dorit și creșterea demografică, iar divorțurile și avorturile nu aveau ce să caute într-o societate prosperă. Mai mult de atât, în 1966 s-a dat o lege care interzicea avortul.
În perioada comunistă, în familiile românești au apărut mulți copii care nu erau doriți de familie. În acest fel se ajungea chiar la violență verbală sau fizică, iar părinții nu puteau divorța prea ușor, din cauza regulilor partidului. PCR-ul își dorea o societate unită, unde divorțurile nu erau acceptate. Cei care au renunțat legal la căsătorie sau care aveau soții ce fuseră avort, ei nu puteau fi promovați sau să aibă alte funcții.
Liderul comunist își dorea ca natalitatea să crească
Nicolae Ceaușescu își dorea ca natalitatea țării să fie mereu în creștere fiindcă cei mici puteau accesa mult mai ușor idealurile socialismului și se adaptau mai ușor. Liderul comunist își dorea ca populația țării să ajungă la 25 de milioane în anul 1990. 10 ani mai târziu, se dorea ajungerea la 30 de milioane.
„În anul în care Ceauşescu a preluat puterea în România, 1965, rata brută de natalitate coborâse pentru prima dată sub pragul de 15 la mie continuându-şi declinul şi în anul următor (14,3 la mie). În aceste împrejurări dictatorul decide să intervină în problemele de populaţie pentru a-şi materializa cât mai grabnic ambiţiile sale demografice, de a conduce o ţară ”corespunzător” populată. ”, scria Ioan Bolovan într-o lucrare istorică.
Pentru a crește natalitatea, a interzis importurile de anticoncepționale. Totodată, avortul fusese interzis și era posibil doar în cazuri de excepție. Avortul era acceptat doar dacă sarcina punea în pericol viața mamei, dacă apăruse în urma unui viol, unul dintre părinți avea o boală genetică care se putea transmite, femeia însărcinată avea invalidități fizice sau psihice. Întreruperea de sarcină se putea face în primele trei luni.
Populația a început să fie tot mai temătoare, fiindcă au apărut turnători care colaborau cu miliția. Ei semnalau statului toate femeile care puteai fi și suspecte de un avort, dar poate că nu era adevărat. Muncitoarele din fabrici și uzine erau controlate periodic de medicul ginecolog pentru că nu își dorea nimeni încălcarea legii.