Reclamă

Maia Morgenstern și familia ei au o poveste de viață pe care unii ar putea să o considere de-a dreptul dramatică. Actrița este de origine evreiască, iar acest lucru s-a răsfrâns în cele mai urâte moduri asupra rudelor sale apropiate.

Familia actriței Maia Morgenstern a pătimit foarte mult, mai ales în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial. Tatăl și bunica au fost chinuiți în lagărul nazist în Transnistria, eliberați și luați prizonieri de rușii „eliberatori’. Ulterior, tatăl Maiei Morgenstern a fost disponibilizat în anii 50 de către comuniști, iar bunicul a murit la Auschwitz.

Familia actriței Maia Morgenstern a fost chinuită în lagăre

În podcast-ul „În oglindă” al lui Mihai Ghiță (Kanal D),  Maia Morgenstern și-a adus aminte de clipele dramatice pe care familia ei le-a trăit. Tatăl ei s-a născut în orașul Reni, în Ucraina, pe malul celălalt al Dunării, la 22 de kilometri de Galați.

„Tata evita să-mi încarce sufletul, părinții au încercat să nu sădească în mine sentimente revanșarde. Ceea ce transmit și copiilor mei, deși spun povestea familiei mele.

Bunicul patern, Aron, de la care am luat numele fiului meu, nu a reușit să supraviețuiască, a fost o victimă a Holocaustului.

Mama tatălui și tatăl au fost într-un lagăr nazist din Transnistria, deportați. Sunt amintiri dureroase, cumplite. Și fratele mamei a fost deportat, nimeni nu știa cum. Nu pot vorbi eu despre cum e viața în lagăr, subiectul e mult prea serios.

Maia Morgenstern vorbește despre nenorocirea pe care familia ei a trăit-o: „Au fost în lagăre”
Instagram

Sunt statistici. Eu pot vorbi doar din perspectiva celei de-a doua generații, port cicatricele unor răni pe care nu le-am suportat eu direct.

Apoi, am studiat la rândul meu, dincolo de ceea ce evitau să-mi spună părinții, pentru că eram prea tânără. Citiți imagini documente și documente, ele vor vorbi mult mai aplicat, a mărturisit marea artistă.

Maia Morgenstern  a filmat în lagărul unde familia ei a fost închis

Ani mai târziu, Maia Morgenstern a ajuns să filmeze la pelicula Pelicula „A șaptea cameră” la Auschwitz, locul unde bunicul ei și-a găsit sfârșitul.  În timpul filmărilor a aflat ceva ceea ce tatăl ei refuza să accepte!

„Am filmat la Auschwitz, doar între cele două garduri de sârmă ghimpată. Doar acolo am avut voie. Rămână o pată pe obrazul umanității. Devenise Auschwitz-ul, la un moment dat, un fel de Iartă-mă, Doamne!. Atunci am aflat că bunicul meu a murit la Auschwitz.

Mi-era greu să-l sun pe tata acasă, știind că am să o provoc durere. Tata nu și-a căutat niciodată tatăl! V-am zis, bunicul a dispărut într-o zi. O întrebam pe mama: De ce tata nu l-a căutat pe bunicul după ce s-a terminat războiul?!.

Sunt răni care nu se vindecă. Tata nu a revendicat niciodată compensații. Anumite provocări aplicau durere.

La ce valoare se ridică viața tatălui meu, cât ar trebui să cer?!, încheia tata discuția, atunci când era întrebam de ce nu solicită compensații. Tatăl tău își așteaptă tată», îmi răspundea mama, deși știam că, după legile firii, nu avea cum să se mai întoarcă. El spera să vină, deși era o fire analitică, matematică”, a mai declarat Maia Morgenstern în cadrul aceluași podcast.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro