Reclamă

Procesul de îmbătrânire face referire la schimbările fiziologice pe care le experimentăm pe parcursul vieții. Însă, îmbătrânirea este o parte inevitabilă a vieții. Dar până la urma urmei, celulele noastre nu sunt făcute să dureze la nesfârșit.

Structurile și funcțiile din celulele noastre scad în timp. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Timp de zeci de ani de zile, oamenii de știință au studiat subiectul. Astăzi, există peste 300 de teorii cu privire la motivul pentru care îmbătrânim, iar experții află mai multe în fiecare zi.

Cum se poate opri procesul de îmbătrânire

„Fântâna tinereții” nu reprezintă doar un mit. Puteți amâna procesul de îmbătrânire dacă faceți anumite alegeri de stil de viață.

Vârsta este doar un număr! Poate că nu puteți da timpul înapoi, dar puteți modifica cu siguranță efectele timpului asupra corpului dumneavoastră. Este într-adevăr posibil să încetinești îmbătrânirea fizică și mentală.

Studiile au arătat că persoanele de aceeași vârstă cronologică pot avea o „vârstă biologică” diferită.

Sursa: Social Media

Într-o cercetare publicată în revista PNAS, aproape 1.000 de participanți de aceeași vârstă au fost examinați pentru abilitățile cognitive, sănătatea cardiovasculară și alți markeri de fitness la trei vârste diferite, 26, 32 și 38 de ani.

Specialiștii au trasat panta biomarkerilor fiecărui individ și au descoperit că nu toți au scăzut în același ritm. Unii, de fapt, nu aveau nicio pantă, ceea ce înseamnă că nu îmbătrâneau.

La 38 de ani, acești voluntari aveau vârste biologice care variau de la mai puțin de 30 de ani până la aproape 60 de ani.

Ceea ce înseamnă acest lucru este că și alți factori decât cei genetici pot influența ritmul în care veți îmbătrâni, au declarat autorii studiului într-un comunicat de presă al Universității Duke.

Când începe pielea să dea semne de îmbătrânire

Când este vorba de îmbătrânirea pielii, nu putem face prea multe pentru a opri complet procesul.

Semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și petele, sunt rezultatul acumulării de defecte în celule și structuri intracelulare.

Specialiștii au descoperit că îmbătrânirea pielii începe de obicei în jurul vârstei de 25 de ani.

La mijlocul vârstei de 20 de ani, corpul nostru începe treptat să nu mai producă la fel de mult colagen ca înainte.

Acest lucru face ca pielea noastră să își piardă din elasticitate. Deși nu puteți da ceasul înapoi, prevenirea timpurie este esențială.

Puteți amâna îmbătrânirea pielii și vă puteți păstra pielea mai sănătoasă pentru mai mult timp.

Cum să amâni procesul de îmbătrânire

Pe măsură ce îmbătrânim, dimensiunea și complexitatea rețelelor de neuroni din creierul nostru cresc.

Semnalele electrice trebuie să traverseze distanțe mai mari și, prin urmare, procesarea semnalelor durează mai mult.

În plus, procesul de îmbătrânire face ca nervii noștri să acumuleze leziuni care oferă rezistență la fluxul de semnale electrice, încetinind și mai mult timpul de procesare.

Concentrându-se asupra percepției vizuale, specialiștii susțin că timpii de procesare mai lenți au ca rezultat faptul că percepem mai puține „cadre pe secundă”.

Cu alte cuvinte, mai mult timp real trece între perceperea fiecărei noi imagini mentale.

Acest lucru este ceea ce duce la trecerea mai rapidă a timpului. când suntem tineri, fiecare secundă de timp real este plină de mult mai multe imagini mentale.

Asemenea unei camere cu încetinitorul care captează mii de imagini pe secundă, timpul pare să treacă mai încet.

Dar există lucruri pe care le putem face pentru a încetini procesul de îmbătrânire, iar aceste lucruri sunt la îndemnâna noastră.

Tot ce trebuie să facem, este să ținem cont de ele și să alegem un stil de viață mai sănătos.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro