Ecografia transvaginală este un tip de ecografie pelvină folosită pentru a identifica anomaliile organelor reproductive feminine: vagin, col uterin, uter, trompe uterine și ovare. Cuvântul „transvaginal” înseamnă „prin vagin”, ceea ce înseamnă că este vorba despre un examen intern care oferă medicului o imagine clară, de mare acuratețe, din interiorul canalului vaginal asupra organelor situate în regiunea pelviană.
De mai bine de 50 de ani, ultrasunetele, undele sonore de înaltă frecvență sunt folosite pentru a crea imagini ale organelor interne. Investigațiile imagistice pe baza acestora joacă un rol crucial în depistarea anomaliilor, diagnosticarea unor afecțiuni, precum și tratarea lor eficientă.
Când este recomandată ecografia transvaginală, cu ce frecvență, în ce constă procedura și ce informații oferă despre sănătatea aparatului genital feminin ne spune Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică și ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Când este recomandată efectuarea unei ecografii transvaginale
„O ecografie transvaginală este recomandată în mai multe circumstanțe. Cele mai frecvente includ cazurile de infertilitate, prezența durerilor pelvine și a sângerărilor vaginale inexplicabile, menstre neregulate, sarcină extrauterină, suspiciunea existenței chisturilor sau fibroamelor uterine, diagnosticarea inflamațiilor pelvine precum și confirmarea corectei montări a unui sterilet”, zice dr. Vythoulkas.
Mai mult, ecografia transvaginală este recomandă pentru confirmarea unei sarcini timpurii, dar și în timpul sarcinii pentru examinarea placentei, dacă există suspiciunea unor anomalii, analizarea poziției fătului, identificarea unor modificări potențial periculoase ale colului uterin, identificarea cauzei sângerărilor anormale și diagnosticarea unui posibil avort spontan.
Vârsta de la care ecografia transvaginală este recomandată
Nu se poate vorbi de o vârstă anume de la care poate fi realizată această investigație, ci mai degrabă de o… condiție: ca femeia să-și fi început viața amoroasă, adică să nu mai fie virgină.
„Ecografia transvaginală se poate efectua oricând pe parcursul ciclului menstrual și în timpul sarcinii. Poate fi repetată ori de câte ori este necesar, nu are restricții și nici contraindicații”, recomandă dr. Andreas Vythoulkas.
Ce presupune această procedură
Acest tip de ecografie este o metodă imagistică noninvazivă, nedureroasă și neiradiantă. Deși în ceea ce privește pacienta nu necesită niciun fel de pregătire specială în vederea efectuării investigației, este totuși posibil să i se solicite acesteia să urineze înainte de începerea procedurii.
Poziția pentru examinare este în decubit dorsal, cu genunchii ușor depărtați și flectați. Ecografia transvaginală se realizează cu ajutorul unei sonde ecografice care are o lungime de circa 10-12 cm, protejată cu un prezervativ steril.
„În timpul consultului, medicul va introduce transductorul aproximativ 5-7 cm în canalul vaginal. Sonda emite ultrasunete și totodată captează ecoul sonic de la organele examinate, ceea ce permite medicului vizualizarea organelor genitale interne şi a unei sarcini incipiente, după 5-6 săptămâni. Sonda aflându-se în apropierea organelor interne examinate, oferă imagini clare și detaliate”, explică medicul specialist.
Informațiile oferite de ecografia transvaginală
Examinarea aparatului genital feminin cu ajutorul ecografiei transvaginale face posibilă vizualizarea dimensiunii, formei și poziției uterului, a trompelor uterine și ovarelor, oferă informații cu privire la permeabilitatea trompelor uterine, grosimii și aspectului miometrului și endometrului și a stadiului dezvoltării foliculilor ovarieni.
Cu atât mai mult, investigația este utilă în diagnosticarea diferitelor patologii ginecologice:
- formațiuni tumorale ale miometrului (fibroame, cancer), endometrului (polipi endocavitari, cancer) și endometriozei
- inflamații ale trompelor uterine
- prezența formațiunilor tumorale ovariene, benigne sau maligne (cancer ovarian)
- prezența unor acumulări de lichid la nivelul fundului de sac Douglas, care pot indica ruperea chisturilor ovariene
- o evoluție complicată a sarcinii extrauterine
- endometrioză
- salpingită