Pare că valul scumpirilor nu se mai sfârșește. Fie că vorbim de scumpiri la energia electrică, carburant sau produse de uz casnic, acum a venit rândul unui alt aliment să sufere majorări de preț. Este vorba despre carnea de porc, un produs consumat destul de des de mulți români.
Luna februarie a marcat creșteri amețitoare în privința acestui tip de carne. După data de 28 martie a anului curent, prețul acesteia a ajuns chiar la 200, 16 euro pentru o sută de kilograme de carne. Prin urmare, această creștere semnificativă este cea mai mare dintre toate țările care aparțin Uniunii Europene. Făcând o paralelă cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este de 35%. La nivel european, prețul mediu este de 193 de euro pentru 100 de kilograme de carne de porc. Și la nivel european se observă o creștere a prețului, aceasta fiind cu 16% mai mare.
Prețul cărnii de porc, un nou record de preț
„Începând cu jumătatea lunii februarie, prețul la carnea de porc vândut de fermieri a început să urce abrupt. A ajuns în săptămâna începând cu 28 martie la 200,16 euro suta de kilograme carcasa S.
Este cea mai mare creștere din UE, de 35% față de perioada similară a anului trecut. În contextul în care prețul mediu european este de 193 de euro 100 de kilograme, cu 16% mai mare față de anul trecut. În momentul de față, cinci stat UE au un preț mediu la poarta fermei de peste 200 de euro 100 de kilograme. Cel mai scump este în Slovenia- 128 de euro 100 de kilograme.” relatează economica.net
Cât despre ceea ce se va întâmpla în viitorul, analiștii Comisiei Europene sunt sceptici.
„Nu se știe dacă această tendință va continua, iar acest lucru nu se așteaptă să fie suficient pentru a compensa pierderile din lunile anterioare și costurile mai mari ale factorilor de producție (energie și furaje), care se așteaptă să dureze.” au anunțat analiștii Comisiei Europene.