Reclamă

Alergiile alimentare sunt foarte frustrante.

Fie că le aveți dumneavoastră, fie că trebuie să aveți grijă de un copil sau de persoana iubită pentru a vă asigura că nu mănâncă ceva greșit.

Ele pot cădea oriunde în spectru. De la pur și simplu enervante, la amenințătoare. Iar în timp ce unele sunt pe tot parcursul vieții, altele pot fi temporare. Unele alergii ușoare pot fi gestionate și există chiar noi tratamente care pot reduce severitatea.

1. Arahide

Top 5 dintre cele mai grave alergii alimentare. S-ar putea să nu trebuiască să trăiești toată viața cu ele
Pixabay

Alergiile la arahide sunt una dintre cele mai cunoscute alergii alimentare. Reacțiile unor persoane pot fi severe. Inclusiv anafilaxia, o reacție a întregului corp care poate face o persoană să nu poată respira și poate provoca o scădere a tensiunii arteriale și pierderea conștienței.

Unii copii își vor depăși alergia la arahide (până la 20%, conform unor studii), dar mulți nu o fac. Pediatrii obișnuiau să sfătuiască părinții să nu hrănească copiii mici cu arahide pentru a evita declanșarea unei alergii.

Dar în ultimii ani acest sfat a fost inversat: introducerea devreme a arahidelor pare să protejeze copiii de dezvoltarea unei alergii în primul rând. 

Există, de asemenea, un tratament aprobat de FDA pentru alergia la arahide care implică administrarea pacientului în doze mici de arahide sub supraveghere medicală (este comercializat sub numele de Palforzia). Nu este un remediu, dar poate reduce severitatea alergiei pentru unii oameni.

2. Nuci

Alergiile la nuci includ nuci, nuci pecan, migdale, alune de pădure, fistic, caju și alte nuci care nu sunt alune. 

Unii copii depășesc și alergiile la nuci de copac. Dar din nou, nu este obișnuit, studiile punând numărul între 9% și 14%. Dacă ești alergic la o nucă de copac, există o șansă de 50% să fii alergic la cel puțin un alt tip.

3. Lapte

Alergiile la lapte sunt destul de frecvente la bebeluși și copii mici, afectând aproximativ 2-3%. Ca să fie clar, alergia despre care vorbim este la laptele de vacă. Acești copii se pot descurca de obicei bine cu laptele uman.

Pentru bebelușii cu alergie la lapte, de obicei trecerea la un alt tip de formulă (cum ar fi formula de soia) este modalitatea de a o gestiona. Dacă sunt alăptați, părintele ar putea avea nevoie să evite laptele de vacă în dieta lor. Din fericire, aceasta este una dintre cele mai frecvente alergii la depășire. 75% dintre bebelușii cu alergie la lapte o depășesc până la vârsta de 3 ani.

Adulții care au probleme cu produsele lactate au mai multe șanse de a fi intoleranti la lactoză decât alergici. Dar există adevărate alergii la lactate. Unele persoane care sunt alergice la lapte sunt capabile să-l consume atunci când este complet gătit, ca în unele produse de patiserie.

4. Grâu

Alergiile la grâu sunt altele care sunt adesea depășite. Aproximativ 80% fac acest lucru până la vârsta de 5 ani.

Dar este important să distingem o alergie la grâu (o reacție alergică la anumite proteine din grâu) de alte două afecțiuni. Boala celiacă este o afecțiune autoimună declanșată de gluten, care este o proteină specifică din grâu.

Iar sensibilitatea la gluten non-celiacă este o afecțiune prost înțeleasă în care oamenii manifestă simptome după ce consumă alimente care conțin gluten, deși nu au alergie celiacă sau la grâu. Cauza exactă nu este cunoscută.

5. Crustacee

Moluștele și crustaceele conțin proteine la care unii oameni sunt alergici. Aceste alimente pot include crabi, creveți, homari, stridii, scoici.

Crustaceele (crab, creveți și homar) sunt crustaceele mai frecvent alergene. Iar alimentele ambalate care le conțin trebuie să fie etichetate ca „scoluște” în SUA. Alergiile la moluște sunt mai puțin frecvente, dar apar.

Unii oameni pot fi chiar alergici la vaporii creați de gătirea crustaceelor. Așa că este posibil să nu doriți să rămâneți departe de bucătărie atunci când se întâmplă acest lucru. Alergiile la crustacee sunt de obicei pe viață.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro