Este alarmă totală în Regatul Unit, acolo unde a fost descoperită o nouă tulpină a coronavirusului. Aceasta ar putea fi cu 10% mai contagioasă decât alte mutații ale Omicron. Conform profesorului Susan Hopkins, astfel de variante dispar de obicei „relativ repede”.
„Până în prezent nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzii cu privire la transmisibilitate, gravitate sau eficiența vaccinului”, a declarat Hopkins pentru The Sun.
A apărut o nouă tulpină a coronavirusului
Varianta a fost detectată, de asemenea, în Thailanda și Noua Zeelandă. Estimările din primele zile indică faptul că noua variantă ar putea fi cu 10% mai contagioasă decât BA.2.
„Cu toate acestea, concluzia necesită o confirmare suplimentară. XE aparține variantei Omicron până când pot fi raportate diferențe semnificative în ceea ce privește transmiterea și caracteristicile bolii, inclusiv gravitatea”, au spus autoritățile sanitare britanice.
Momentan, nu este cazul ca populația să se alarmeze, spun specialiștii. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi că situația epidemiologică de la noi din țară este bună. Conform oficialului, s-au înregistrat scăderi în ceea ce privește cazurile de infectare atât în secțiile care internează pacienți Covid-19, cât și în secțiile de terapie intensivă.
Care este situația epidemiologică din România
De asemenea, rata bazală de reproducere este de 0,92, ceea ce este foarte bine. Această situație nu are loc doar în România, ci în toată regiunea europeană a OMS. În prezent mai sunt doar câteva țări care au o rată de reproducere de peste 1. Acest lucru corelează cu o dinamică descendentă a pandemiei în regiunea europeană a OMS.
Bineînțeles că sunt și voci care spun total altceva. Mai mulți specialiști au atras atenția și le-a transmis oamenilor că nu trebuie să se culce pe o ureche. În unele țări, specialiștii consideră că măsurile de restricție au fost ridicate prea repede, inclusiv în România.
Din cauza aceasta, mai mulți experți atrag atenția că din toamnă este posibil ca țara noastră să se confrunte cu un nou val al pandemiei de coronavirus. Octavian Jurma, epidemiolog, spune că este absolut necesară doza a patra de vaccin, pentru a nu lăsa virusul să pună iar stăpânire pe întregul sistem medical.