Reclamă

Deși știm cu toții că peștele este foarte sănătos, este foarte important să știm cum să îl alegem, fiindcă nu toate speciile sunt sănătoase. Anumite tipuri de pește conțin substanțe nocive pentru corpul uman, cum ar fi metalele grele. Totodată, din cauza poluării, mulți pești sunt contaminați. Astfel, trebuie să știm că specialiștii ne recomandă să nu consumăm niciodată anumite specii de pește.

1. Evită aceste specii de pește

Acestea sunt speciile de pești pe care trebuie să le evităm:

Somonul de import- Acest pește ajunge la dimensiuni foarte mari, însă mulți crescători îi hrănesc cu hormoni pentru a crește mult mai repede. Din nefericire, această practică este des întâlnită, de aceea ar fi bine să nu consumăm somon din import.

Somonul crescut natural este extrem de sănătos pentru organism, fiind foarte valoros din punct de vedere nutrițional.

Macroul este o altă specie pe care trebuie să o evităm, fiindcă acest pește conține cantități mari de mercur. Acest metal toxic nu se elimină, ci se acumulează în corpul nostru. Dacă vă place acest tip de pește atunci căutați macrou provenit din Oceanul Atlantic, care este mai puțin periculos.

Acesta este cel mai nociv pește! Iată care sunt speciile pe care nu trebuie să le consumi sub nicio formă

Tonul trebuie consumat numai în cantități foarte mici. Conform specialiștilor, se recomandă să consumăm cel mult o sută de grame de ton pe lună. Aceeași poveste ca și în cazul macroului. Tonul conține cantități foarte mari de mercur. Cea mai mare parte din tonul din comerț provine din ferme, unde peștii sunt hrăniți cu antibiotice și hormoni în exces.

2. Pangasius, cea mai nocivă specie de pește

Țiparul trebuie evitat fiindcă are multă grăsime, iar din acest motiv absoarbe și înmagazinează foarte rapid deșeurile industriale și agricole din apa în care trăiește. Speciile americane au cel mai mare nivel de astfel de deșeuri și, la fel ca alte specii, este contaminat cu cantități foarte mari de mercur.

Pangasius este o specie extrem de nocivă. Cea mai mare parte din pangasiusul pe care îl găsim în magazinele din Europa provine din Vietnam, mai exact din fluviul Mekong. Acesta este considerat ca fiind unul dintre cele mai contaminate cursuri de apă din întreaga lume. Mai mult, carnea acestuia conține cantități mari de nitrofurazonă și polifosfați, doi agenți cancerigeni.

3. Cum îți dai seama dacă un pește este proaspăt sau nu

Bibanul de mare conține o cantitate mare de mercur. De asemenea, există cazuri în care, atunci când este vândut file, în loc de biban este vândut, de fapt, pangasius, sau pește mai ieftin și chiar mai nociv.

În afară de evitarea acestor specii, mai trebuie să fim atenți la anumite detalii. De exemplu, atunci când cumpărăm pește, trebuie să verificăm dacă este proaspăt sau vechi. Ca să puteți face diferența, trebuie să știți că peștele proaspăt are întotdeauna solzi strălucitori, brangii roșii și ochi limpezi. Luați peștele în mână și priviți-l – unui pește care nu este proaspăt îi va atârna ușor coada. Aripioarele vor fi uscate și branhiile cenușii.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro