Reclamă

Din cauza conflictului militar care are loc la granița României, economia țării se prăbușește. Mai mulți analiști ai Bloomberg spun că Banca Națională a României (BNR) va crește dobânda cheie cu o jumătate de punct, la 3%. Alți trei experți anticipează o creștere un pic mai mică a dobânzii, până la 2,75% pe an.

1. Vești proaste pentru românii care au rate la bănci!

Chiar dacă a accelerat ritmul de creștere a ratei dobânzii, România se află încă în urma Poloniei, Ungariei sau a Cehiei, care au făcut mișcări importante în ultimele luni. Oficialii BNR sunt îngrijorați din cauza impactului războiului din Ucraina. De asemenea, prețurile mari la energie i-au determinat pe oficialii BNR să fie mai prudenți.

BNR prognozează că inflaţia va accelera până la 9,6% la finalului anului, de la 8,5% în ianuarie, existând potenţialul unei creşteri până în zona de două cifre. Abia la finele lui 2023 inflaţia ar urma să revină în banda de variaţie avută în vedere de BNR.

2. Inflația ar putea trece de 11%

Dan Bucșa, analist Unicredit, și Mihai Jugravu, susțin că dacă statul nu va lua măsuri eficiente pentru a ține sub control prețurile la energie, atunci inflația ar putea trece de 11%. Toate aceste se vor întâmpla în ciuda ponderii mari a alimentelor și energiei.

Lovitură cumplită pentru românii care au rate la bănci! Se va întâmpla în curent: E dezastru total

BNR este reticentă la ideea de a crește dobânda în linie cu băncile centrale din regiune, mai spun specialiștii. De aceea, aceștia se așteaptă ca dobânta de politică monetară să fie majorată până la 4%.

Economia României ar urma să încetinească semnificativ în acest an din cauza situaţiei geopolitice şi a creşterii facturilor la utilităţi care a avut un impact asupra firmelor şi cetăţenilor. Unii analişti nu exclud scenariul unei recesiuni tehnice în prima parte a acestui an.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în 9 februarie majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro