Sindromul ovarelor polichistice reprezintă o afecțiune care apare la 1 din 10 femei începând încă de la vârste fragede. Această afecțiune este caracterizată de dezechilibrul hormonal, implicând nu doar hormonii reproductivi, ci și alți hormoni care reglează nivelul glicemiei, depozitul de grăsime și apetitul.
Simptomele sindromului ovarelor polichistice pot include:
- perioade menstruale dureroase și neregulate
- acnee
- creșterea apetitului
- creșterea în greutate
- dificultatea de a slăbi
De asemenea, femeile care se confruntă cu acest sindrom al ovarelor polichistice dezvoltă sindromul metabolic, care crește riscul de boli cardiovasculare și diabet. Din acest motiv, iată cele mai bune diete pentru sindromul ovarelor polichistice.
Diete pentru sindromul ovarelor polichistice
Dieta low-carb
Dieta low-carb implică restricționarea consumării de carbohidrați, inclusiv alimentelor precum pâine, paste și dulciuri. Unele studii sugerează că sensibilitatea redusă la insulină poate juca un rol important în dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice. Dietele low-carb sunt recomandate pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pentru a controla simptomele sindromului ovarelor polichistice.
În urma unui review făcut pe opt cercetări s-a observat că aceste diete ajută la pierdea în greutate și îmbunătățirea nivelului hormonal în rândul femeilor care suferă de Sindromul ovarelor polichistice. Mai mult, șapte dintre studii sugerează că dietele low-carb ajută la echilibrul hormonal și îmbunătățirea fertilității.
Dieta antiinflamatorie
Dieta antiinflamatorie presupune consumul de alimente bogate în nutrienți care luptă împotriva inflamațiilor, inclusiv antioxidanți și acizi omega-3. Aceste diete sun bogate în alimente precum legume, fructe, nuci, semințe și pește gras. De asemenea, limitează consumul de alimente procesate, cartofi prăjiți și băuturi carbogazoase.
Cercetările arată că o dietă care presupune consumul de fructe, legume și nuci este benefică scăderii în greutate. Mai mult, acest stil alimentar ajută la ameliorarea simptomelor produse de sindromul ovarelor polichistice.
Un studiu la care au luat parte 100 de femei cu SOP s-a descoperit că dietele antiiflamatorii și activitatea fizică regulată, pe o perioadă de 12 săptămâni, a crescut semnificativ și a îmbunătățit nivelul hormonal, ciclul menstrual, glicemia și fertilitatea.