Reclamă

Mulți oameni habar nu au ce grupă de sânge au până când nu își fac anumite analize, sau nu ajung pe mâna medicilor. Din păcate, aceștia se pun singuri în pericol, fiindcă este foarte important să știm ce grupă de sânge avem.

Cu toții trebuie să ne cunoaștem grupa sanguină și Rh

Există anumite grupe sanguine cărora trebuie să le acordăm o atenția specială. Persoanele care au această grupă de sânge se pot îmbolnăvi grav.  Tipurile de sânge sunt determinate de antigeni, un tip de proteină de pe globulele roșii. Cele patru grupe sanguine majore sunt determinate de prezența (sau lipsa acestora) a antigenelor A și B.

Mai există și Rh, o proteină care, dacă este prezentă în sânge înseamnă că grupa sanguină este pozitivă, iar dacă nu este, grupa de sânge este negativă. Cunoașterea grupei sanguine și a Rh-ului sunt esențiale pentru stabilirea cazurilor de incompatibilitate în cazul transfuziilor. Cele două sisteme (ABO si Rh) determină 8 grupe sanguine:

A Rh pozitiv (A+)

A Rh negativ (A-)

B Rh pozitiv (B+)

B Rh negativ (B-)

AB Rh pozitiv (AB+)

AB Rh negativ (AB-)

O Rh pozitiv (0+).

Tu știi ce grupă de sânge ai? Atenție! Cei care o au pe aceasta riscă forme grave de cancer

Conform EVZ.RO, persoanele care au grupa de sânge de tip A, B și AB au cu 80% mai multe șanse de a suferi de probleme de memorie și cognitive. Acestea ar putea fi generate de afecțiuni cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul. S-a descoperit că diabetul de tip 2 este asociat cu un risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer. Mai mult, cei cu grupa de sânge A pot avea niveluri relativ ridicate de colesterol, asociate cu anumite tipuri de demență.

Cei care au această grupă de sânge se pot îmbolnăvi de cancer

Epidemiologul veterinar, Stephanie Venn-Watson, avertizează că și cancerul poate apărea la aceste grupe de sânge. Din păcate, există o asociere între „grupa de sânge A și un risc mai mare de boli cardiovasculare sau de inimă, cancer gastric și test pozitiv pentru COVID-19”.

„În schimb, oamenii cu grupa de sânge O au un risc mai mic de boli cardiovasculare, cancer pancreatic și test pozitiv pentru COVID-19, dar un risc crescut de ulcer”, afirmă ea.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro