Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA) retrage de la comercializare un lot de înghețată Bounty și Twix, produs de compania Mars, deoarece este contaminat cu oxid de etilenă. Sortimentele de înghețată contaminată s-au vândut în trei lanțuri de supermarketuri, conform informațiilor oferite de observatorulph.ro.
Înghețată cu oxid de etilenă
Producătorul a dat un comunicat în acest sens.
„Mars recheamă voluntar din România produsele noastre de înghețată menționate mai jos. Acest lucru se datorează prezenței oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noștri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislația UE.
Acest fapt are impact cu privire la Mars precum și alți producători. ESTE IMPORTANT că noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de înghețată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din înghețată este minimal. Consumarea produsului nu este nocivă. (…)
Niciun alt brand sau produs ale Mars, sau alte loturi din aceleași produse sau produse cu alt termen de valabilitate nu sunt afectate. Dacă ați achiziționat unul sau mai multe dintre produsele impactate și doriți să solicitați rambursarea costului, vă rugăm să trimiteți poza ambalajului fiecărui produs, împreună cu numele și prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail și adresa dvs. poștală, la contact@ro.mars.com”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanâii brand-ului Mars.
Ce este oxidul de etilenă găsit în înghețate
Oxidul de etilenă este un pesticid care, conform unei alerte emise de Comisia Europeană, este interzis în UE, pentru că este cancerigen. El este adesea folosit la dezinfectarea aparaturii medicale sau a mijloacelor de transport, potrivit ANSVSA.
Substanța a fost descoperită acum în loturile de înghețată care folosesc un aditiv alimentar numit guma de caruba, contaminat cu acest pesticid.
Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare și este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.
„Creează, ca orice gumă, consistența aceea plăcută a înghețatei cumpărată de la magazin, cremoasă. În loturile respective, acest aditiv era poluat cu oxidul de etilenă, care s-ar fi folosit la origine ca pesticid”, explică medicul nutriționist Corina Zugravu, pentru Libertatea.
Cât de periculos este oxidul de etilenă
„Substanța este, într-adevăr, foarte toxică și are efecte nefavorabile asupra sănătății, dar cantitatea pe care ajungem noi s-o ingerăm mâncând o porție de înghețată este foarte mică.
Și acești aditivi (contaminați cu oxid de etilenă) sunt folosiți în cantitate mică în produs. Dacă am apucat să mâncăm așa ceva, nu înseamnă că murim mâine, dar este foarte bine că s-au luat măsurile respective”, declară medicul nutriționist Corina Zugravu.