Reclamă

Când erai mic, mama ta probabil te-a avertizat că zahărul „îți distruge dinții”.

Dar cu periuța de dinți și un control curat la dentist, frica ta de zahăr a încetat.

În timp ce zahărul încă contribuie la carii dentare, frica noastră de zahăr ca adulți a evoluat de la teama de găuri în dinți la viziuni de haine nepotrivite, un număr tot mai mare pe cântarul nostru de baie și numeroase riscuri pentru sănătate. Dar, într-un efort de a ne menține sub control aportul de zahăr, este posibil să contribuim de fapt la alte riscuri pentru sănătate.

Așa că este cazul să vorbim despre miturile legate de consumul de zahăr și ceea ce credem că știm despre zahăr.

1.Zahărul creează dependență

Top 5 mituri despre zahăr pe care le-am crezut cu toții
Pixabay

Cercetătorii studiază de zeci de ani efectele zahărului asupra corpului nostru. Dar, chiar în noiembrie 2016, oamenii de știință din Europa au găsit puține dovezi științifice care să indice zahărul ca substanță care dă dependență.

Corpul uman are o nevoie „primară” de zahăr, deoarece este folosit de organism ca și combustibil. Desigur, tipul de zahăr care alimentează organismul este glucoza. Produsă de celulele noastre din alimentele pe care le consumăm, în special carbohidrați.

Suntem porniți să dorim combustibil pentru corpurile noastre pentru a evita foamea. Așa cum s-au confruntat strămoșii noștri atunci când rezervele de hrană s-au epuizat. Astăzi, asta înseamnă că dacă avem un aport mai mare de carbohidrați, corpul nostru va tânji din ce în ce mai mult. Creierul nostru, în special, funcționează cu glucoză. Așadar, receptorii de acolo se aprind atunci când mâncăm zahăr ca pregătire pentru combustibil suplimentar.

Dar, spre deosebire de modul în care creierul reacționează la substanțele controlate, simptomele de sevraj din lipsa zahărului nu au fost documentate. Mai mult, un studiu publicat în iulie 2017 în revista Appetite a concluzionat că există puține dovezi care să indice că alimentele cu zahăr conduc la dependență de alimente.

2.Tot zahărul este rău

Au același efect asupra corpului nostru. Dar, să facem diferența între zahărul rafinat și zahărul natural. Zahărul rafinat, precum zahărul alb și brun pe care îl adăugăm la produsele de copt, este doar zahăr. A fost procesat și îndepărtat de alți nutrienți importanți.

Zahărul brut este mai puțin procesat, la fel ca îndulcitorii naturali. Cum ar fi mierea, și, prin urmare, oferă organismului nostru niște nutrienți în plus față de doar zahăr. Deci, acestea, sunt alegeri mai bune pentru îndulcitori. Dar, cele mai puțin răutăcioase tipuri de zahăr sunt cele care se găsesc în mod natural în fructele întregi, laptele și carbohidrații complecși.

Aceste zaharuri naturale sunt ambalate cu vitamine, minerale și fibre pe care corpul nostru le poate folosi. Pentru a produce glucoză și pentru a ajuta la alte funcții ale corpului.

3. Zahărul îi face pe copii hiperactivi

Cine nu își amintește că părinții lor au invocat hiperactivitatea ca motiv pentru a nu permite bomboane, deserturi sau suc? Știința care susține aceste afirmații este, până acum, neconcludentă.

Unele studii au arătat că zahărul face ca unii oameni – adulți și copii deopotrivă – să intre într-o stare hipoglicemică. Producând prea multă insulină și determinând eliberarea de adrenalină și alți hormoni pentru a readuce organismul în starea sa normală. Acest lucru explică, de asemenea, “accidentul zahărului” ulterior, pe măsură ce glicemia revine la normal.

Pentru a evita aceste înalte și scăzute, limitați aportul de zahăr adăugat la mai puțin de 10% din caloriile consumate zilnic.

4.Prea mult zahăr cauzează diabet

Zahărul nu provoacă în mod direct diabet. Dar, atunci când calorii suplimentare, care pot proveni din zahăr, sunt consumate și nu arse, acestea pot fi stocate sub formă de grăsime. Acea acumulare de grăsime, contribuie la obezitate. Care este un factor de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Genetica și stilul de viață sunt cei mai mari doi predictori ai diabetului. Dacă sunteți predispus genetic la diabet sau duceți un stil de viață nesănătos. Inclusiv să fiți supraponderal, să nu faceți exerciții fizice sau să fumați, șansa dumneavoastră de a dezvolta diabet crește. 


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro