Beatrice Mahler, directorul Institutului „Marius Nasta”, a făcut o postare pe contul său personal de Facebook unde a atașat imagini cu meniul zilnic al unui pacient internat în spital. La scurt timp după ce postarea a devenit publică, reacțiile n-au încetat să apară. Este de neconceput cum dintr-o sumă modică de doar 11 lei un pacient ar trebui să aibă parte de trei mese zilnic.
Managerul a scris că este imposibil ca un pacient să fie alimentat corespunzător din această sumă. În același timp a precizat că majorarea bugetului s-a făcut cu un singur leu. Din nefericire, „mărirea” mult prea mică nu schimbă cu nimic situația.
Meniul unui pacient într-o zi
În postarea pe care a făcut-o, Beatrice Mahler a început cu câteva rânduri din rugăciunea „Tatăl nostru”. În următoarele rânduri aceasta a explicat că în spitalele românești pacienții nu-și pot permite „luxul” de a-și alege ceea ce doresc să mânânce. Cât despre desert, acesta practic inexistent.
”Pâinea noastră cea de toate zileleDă-ne-o nouă astăzi”
Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru pentru că vreau să vă vorbesc despre hrană…hrana din spitale.În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi.Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză.” a scris Beatrice Mahler pe Facebook
Majorare cu…1 leu
„Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate. Fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.Anul 2021 a adus o modificare a legislației. Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU. Astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc.
Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital pentru regim comun sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză.E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…” a mai completat managerul Institutului „Marius Nasta”