Reclamă

Zahărul ne afectează atât silueta cât și sănătatea, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru. Acesta se găsește în foarte multe alimente fără ca noi să știm de prezența lui și are mai multe denumiri. Pentru o dietă cât mai echilibrară, zahărul ar trebui consumat cât mai puțin. 

Pe lângă silueta afectată, ne expunem și la o mulțime de boli, precum cele cardiovasculare. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de 25 de grame, aproximativ șase lingurițe pe zi pentru femei, iar pentru bărbați 36 de grame, 9 lingurițe pe zi.

Producătorii alimentelor sunt obligați să treacă toate ingredientele folosite pe etichetă, dar nu mereu se întâmplă acest lucru. Zahărul se găsește în mod natural în alimente precum fructe și legume, însă, nu se va specifica cantitatea de zahăr natural și cel adăugat. Tot mai multe alimente la care nu te-ai aștepta conțin cantități mari se zahăr.

Pentru a-l descoperi pe etichetă, trebuie să cunoști mai mult de 60 de denumiri pentru zahărul adăugat. Astfel, el se poate găsi sub numele de sirop (de porumb, de orez), fructoză, maltoză, dextroză sau zaharoză.

Pixabay

Ce alimente conțin zahăr adăugat

Mezelurile au un conținut ridicat de zahăr care nu este trecut pe etichetă, ci se folosesc termeni ca dextroză, maltodextrină sau sirop de porumb. Pe lângă acestea, se adaugă și arome artificiale care sunt dăunătoare corpului.

Iaurturile cu fructe nu sunt așa sănătoase cum ai fi crezut. Un singur recipient cu iaurt poate avea până la 25 de grame de zahăr și nu îi oferă corpului nimic nutritiv.

Sosurile tomate și cele pentru paste conțin zahăr în cantități mari. O porție de sos pe care o folosim poate avea până la 25 de grame de zahăr, dintre care doar 10 grame sunt de proveniență naturală.

Alimentele la conservă, precum legumele vor conține zahăr. De exemplu, o conservă de fasole poate avea 20 de grame de zahăr, ceea ce nu este deloc potrivită pentru organismul tău.

Cerealele și granola sunt preferate pentru micul dejun, dar pe cât sunt de gustoase, pe atât de mult zahăr conțin. O porție poate conține până la 12 grame de zahăr care doar ridică nivelul glicemiei în corp și oferă energie pe termen scurt.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi. Aceasta  poate să ascundă o cantitate mare de zahăr fără să ne dăm seama. În anumite cafenele, o ceașcă de cafea cu aromă poate să aibă și 45 de grame de zahăr.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro