Reclamă

Simptomele chisturilor ovariene nu sunt ușor de identificat, mai ales că semnalele sunt frecvent vagi sau ignorate de majoritatea femeilor.

În momentul în care un chist ovarian se mărește sau se rupe, pot apărea tot felul de simptome, unele mai ușoare, altele moderate sau chiar severe. Iată care sunt cele 10 semne ce pot indica existența unui chist ovarian!

Ovulația, endometrioza și boala inflamatorie pelvină sunt cele mai întâlnite cauze ce stau la baza dezvoltării unui chist ovarian. De cele mai multe ori, chisturile ovariene sunt de mici dimensiuni și nu dau simptome, fiind descoperite întâmplător, în timpul unui examen ginecologic de rutină sau la investigațiile imagistice.

Sursa: Social Media

Cu toate acestea, există însă și situații când chisturile cresc în dimensiune și pot pune presiune pe țesuturile din apropiere, cauzând anumite simptome.

Iată câteva dintre simptomele chistului ovarian.

  • Senzația constantă de balonare sau senzația de preaplin, chiar dacă mănânci puțin
  • Durerea în timpul actului sexual
  • Tulburările de tranzit intestinal (constipație, diaree, crampe abdominale) și dificultățile la urinare
  • Scădere neintenționată în greutate sau îngrășare nejustificată
  • Durere în partea de jos a abdomenului, pe o parte
  • Menstruație dureroasă
  • Durere lombară
  • Durere de spate care se lasă pe picior
  • Senzație de greață, vărsături
  • Sensibilitate crescută la nivelul sânilor

Printre simptomele severe ale chistului ovarian care necesită atenție medicală imediată se numără febra crescută, durerea puternică, ascuțită la nivelul abdomenului inferior, palpitațiile, pulsul mărit, amețeala și senzația de leșin.

Aceste manifestări pot semnala o ruptură a chistului ovarian sau torsiunea ovariană. Adică, rotația ovarului într-un anumit grad, astfel încât artera și vena ovariană se blochează. Ambele sunt urgențe medicale și trebuie tratate cât mai rapid pentru a preveni apariția complicațiilor grave!

Cum se tratează chisturile ovariene

Opțiunile terapeutice ale chisturilor ovariene variază în funcție de vârstă și simptomatologia pacientei, dimensiunea, conținutul și caracterul malign sau benign al formațiunii.

În cazurile pacientelor asimptomatice este suficientă monitorizarea ecografică pentru perioade mai lungi de timp, fără instituire de tratament specific (excepție prezintă formațiunile cu caracter malign).

Persoanele de sex feminin aflate în premenopauză care prezintă chisturi de tip funcțional beneficiază de monitorizare ecografică pentru urmărirea evoluției formațiunilor. Se pot administra preparate medicamentoase contraceptive pentru ameliorarea simptomatologiei și pentru diminuarea dimensiunilor chisturilor ovariene.

Postmenopauza, monitorizarea ecografică este însoțită de analize de laborator care să cuprindă determinarea markerilor tumorali specifici, în special în cazul formațiunilor unilaterale, cu dimensiuni mari.

Tratamentul chirurgical realizat prin laparoscopie sau laparotomie clasică se efectuează doar în cazul chisturilor de dimensiuni mari, simptomatologiei intense ale pacientei, caracterulului malign sau lipsa unui răspuns terapeutic medicamentos satisfăcător.

Torsiunea sau ruperea chisturilor necesită intervenție chirurgicală de urgență!


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro