Rugăciunea este prima cale prin care omul se poate apropia de Dumnezeu. Prin intermediul acesteia, vorbim cu Creatorul nostru, îi suntem recunoscători pentru ceea ce ne oferă și îi spunem grijile și dorințele noastre. Majoritatea creștinilor apelează însă și la ajutorul Acatistelor, care reprezintă imnuri de închinare, adorare și laudă către Dumnezeu.
Un Acatist reprezintă o modalitate puternică la care omul apelează atunci când vrea să aibă o relație mai apropiată cu Acesta. Acatistele sunt îndreptate către Dumnezeu, unul dintre sfinți sau Maicii Domnului. Prin intermediul acestora, este stabilită o legătură mult mai strânsă cu Divinitatea.
Ce este, de fapt, un Acatist?
Termenul provine din grecescul ahatistos și înseamnă a sta jos. Un acatist reprezintă doar o rugăciune, prin care credincioșii cer intervenția Divină. Este folosit în cazuri mai grele, precum boală sau necazuri.
Preotul ține o slujbă de Liturghie, pentru a cinsti acest Acatist sfânt. Prin intermediul slujbei, îi este adusă laudă pentru minunile ce le săvârșește credincioșilor ce au nevoie de ele.
Există o slujbă specială pentru citirea unui Acatist. Acesta se citește de către preot fie în ziua sfințirii sale, dimineața, înainte de Slujba de Liturghie, sau seara, după slujba Vecerniei. Acatistele sunt îndreptate fie sfinților, lui Iisus Hristos sau Maicii Domnului. După slujba de citire a Acatistului, credincioșii fac pomelnice în care scriu dorințele lor și le dau preoților, pentru a fi citite după slujbă.
Cum se scrie corect un Acatist?
Sub cuvântul Acatist, credincioșii trebuie să specific dacă acesta este pentru vii sau morți, iar mai apoi să treacă pe foaie prenumele persoanelor pentru care preotul trebuie să se roage.
- Tu, soțul și copiii
- Nașii de botez
- Nașii de cununie
- Părinții și frații
- Socrii și cumnații
- Finii de cununie
- Finii de botez
- Prieteni
- Unchi, mătuși, bunici, verișori etc.
- Preotul care te-a botezat
- Preotul care îți este duhovnic
- Preotul care te-a cununat