Reclamă

Recensământul a început acum o săptâmână și se pare că bate pasul pe loc. Unii nu știu să completeze formularul, alții pur și simplu refuză pentru că au senzația că autoritățile le vor fura datele personale.

Totuși, autoritățile anunță că cei care nu doresc să participe la recensământ sau furnizează informații greșite că vor fi amendați aspru și vor fi nevoiți să scoată mulți bani din buzunar.

1. Recensământul este obligatoriu! Iată ce amendă riști să primești dacă nu completezi formularul

Deși unii se opun sau nu le pasă, recensământul care a fost amânat un an din cauza pandemiei, e obligatoriu. Cei care refuză s-ar putea să aibă regrete cu privire la decizia luată, orice motiv ar avea.

Amenzile pentru necompletarea recensământului sau pentru completarea greșită a acestuia variază între 1.000 de lei și 3.000 de lei.

În prima săptămână de recensământ, între 14 și 20 martie, aproape 700.000 de români au completat formulare online. Se mai poate face acest lucru până pe 15 mai. După această dată începe etapa interviurilor faţă în faţă, când recenzorii vor merge din uşă în uşă.

Recensământul este obligatoriu! Iată ce amendă riști să primești dacă nu completezi formularul
arhivă

2. Completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute

Dar iată cum se completează formularul. Pentru a face asta, e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă. Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Apoi, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.

„În momentul în care se face click pe butonul de transmitere a formularului are loc criptarea automată și codul de 13 cifre se transforma într-un cod de 40 de cifre care reprezintă un identificator statistic, utilizat exclusiv în scopuri stastistice”, a declarat Silvia Pisică, coordonator Recensământ, INS.

3. Cine sunt cetățenii care se pot autorecenza

INS mai precizează și faptul c fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza:

  • persoana accesează Platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte
  • persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare”

Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro