Reclamă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la summit-ul extraordinar al NATO de joi, că întârirea prezenței aliate la noi în țară, la Marea Neagră și pe tot flancul estic, reprezintă un obiectiv important și pentru România.

Prin aceste declarații făcute de la Bruxelles, Klaus Iohannis a salutat adoptarea Declarației Comune a Șefilor de Stat ai Alianței Nord-Atlantice, care presupune aducerea de noi trupe NATO, inclusiv în România, ca răspuns la implicaţiile agresiunii ruse în Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. 

Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după summitul NATO

Totodată, Iohannis a evidenţiat necesitatea revizuirii structurale şi pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic, având în vedere circumstanţele substanţial diferite faţă de momentul în care a fost proiectată actuala abordare privind Flancul Estic.

În același timp, președintele României a apreciat propunerile concrete avansate de secretarul general al NATO şi de către SACEUR cu privire la consolidarea Flancului Estic, pe termen scurt, mediu şi lung.

În declaraţie este inclus obiectivul României de întărire pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare şi de dezvoltare a unei serii întregi de capabilităţi şi forţe pregătite, necesare pentru menţinerea unei descurajări şi apărări credibile.

Așadar, liderii aliaţi au decis să solicite autorităţilor militare ale NATO elaborarea unor propuneri concrete privind adaptarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare, în perspectiva adoptării lor la Summitul de la Madrid.

Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după summitul NATO. Cum se va implica România în conflictul din Ucraina
Presidency.ro

România va continua să îndeplinească angajamentele față de furnizorul de securitate

Preşedintele Iohannis a mai spus și  că România va continua să îşi îndeplinească în totalitate angajamentele care îi revin ca furnizor de securitate în regiune şi a prezentat decizia ţării noastre de a spori cheltuielile de apărare de la 2% la 2,5% din PIB începând cu anul 2023 şi de a continua investiţiile în capabilităţile naţionale.

„Această creştere reflectă conduita responsabilă a României de a acţiona ca un aliat angajat în apărarea valorilor şi principiilor euroatlantice, de a susţine o relaţie transatlantică puternică, permiţând, totodată, dezvoltarea pe mai departe a forţelor armate române şi crearea condiţiilor pentru implementarea deciziilor NATO legate de apărarea întregului Flanc Estic, inclusiv prin creşterea prezenţei aliate în ţara noastră şi la Marea Neagră”, arată sursa citată.

Preşedintele s-a referit şi la rezilienţa strategică a întreg spaţiului euroatlantic, în special din perspectiva întăririi relaţiei transatlantice, şi a salutat, inclusiv din acest punct de vedere, prezenţa preşedintelui SUA, Joe Biden, la summit.

 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro