Reclamă

Traian Băsescu, fostul președinte al României în perioada 2004 și 2014, a primit cea mai proastă vestea din judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceștia au confirmat faptul că demnitarul a colaborat cu Securitatea pe vremea comunismului. Conform documentelor depuse la dosar de CNSAS, Traian Băsescu ar fi un avut un ofițer de legătură cu grad de locotenent-colonel și ar fi dat două note informative la Securitate sub numele conspirativ de „Petrov”. Decizia ICCJ este una definitivă, iar fostul șef al statului va pierde toate drepturile de care s-a folosit până acum. 

1. Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

În 2021, Camera Deputaţilor a decis ca drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român să fie retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut legături cu Securitatea. Acest lucru se va aplica și în cazul lui Traian Băsescu, după ce s-a aflat oficial că a fost colaborator al Securităţii.

După pronunțarea sentinței definitive, europarlamentarul a scris un mesaj pe pe contul său de Facebook.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, așa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a transmis acesta.

Traian Băsescu a fost președintele României timp de două mandate și a reușit să strângă o avere impresionantă. Privilegiile pe care Traian Băsescu le va pierde acum nu sunt deloc de neglijat. Fostul lider va pierde vila de protocol, mașina, dar și paza asigurată. Pe deasupra, Băsescu nu va mai beneficia de indemnizația de 75% de la statul român, aproximativ 11148 lei pe lună.

În prezent, conform declarației de avere, Traian Băsescu are un singur apartament situat într-un imobil din strada Mihăileanu, din Capitală.

foto: capital.ro

2. Cât de bogat este Traian Băsescu? Are conturile pline

După ce și-a terminat al doilea mandat de președinte, în 2015, Traian Băsescu s-a mutat în vila din cartierul Primăverii, alături de soția lui, Maria.

Vila din cartierul Primaverii are parter si etaj, cinci camere si doua camere de serviciu. La parter se afla un hol, sufrageria, bucataria, o camera de asteptare si o baie de serviciu. La etaj sunt trei dormitoare si o baie. Cu totul, 366 metri patrati, spatiu locuibil. Curtea are in jur de 1000 de metri patrati”, aceasta era prezentarea vilei în care Traian Băsescu locuiește din vara lui 2015.

Acum, fostul președinte este nevoit să plece din vila de protocol și să se mute, cel mai probabil, în apartamentul luxos din București.

În februarie 2003, Traian Băsescu a cumpărat apartamentul de 370 de metri de la Primăria Capitalei, contra sumei de 19.000 dolari, deși în realitate valorează aproape 300.000 euro. La acesta se adaugă și garajul de 40 de metri pătrați. În declarația de avere, fostul lider al României a trecut faptul că apartamentul măsoară doar  250 de metri pătrați.

3. A investit în titluri de la Ministerul Finanțelor Publice

Nici în conturi nu stă prea rău fostul președinte! El primește circa 7.000 euro lunar de la Parlamentul European și are conturi bancare în valoare de 500.000 lei. Totodată, Traian Băsescu deține o colecție uriașă de ceasuri, bijuterii și tablouri de aproximativ 100.000 euro. Pe toate le-ar fi dobândit între 1975 și 1989.

De asemenea, Traian Băsescu a investit și în titluri de stat de la Ministerul Finanțelor Publice. Acum, el deține următoarele sume: 1,8 milioane lei, 100.000 dolari și 330.000 euro. Aceste titluri reprezintă o formă de împrumut publică a Guvernului, iar dobânda ajunge la 5% pe an.


Reclamă

Share.

Alina Anghel, jurnalist cu peste 8 ani de experiență. Vine în echipa substantial.ro pentru a vă pune la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lumea mondenă și nu numai. Evenimentele la care a participat au ajutat-o să cunoască o mulțime de personaje din lumea showbizului și este gata să dea ora exactă atunci când vine vorba de știri de calitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro