Reclamă

La începutul lunii martie, un avion de vânătoare MiG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 Puma s-au prăbușit, în județul Constanța. Tragedia aviatică s-a soldat cu decesul a opt militari experimentați. La mai bine de 3 săptămâni de la accidentul teribil, MApN a detaliat care au fost cauzele pentru care cele două aeronave s-au prăbușit. 

Pe 2 martie, un avion MiG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 Puma au căzut la scurt timp unul după celălalt, în aceeași zonă. În urma dublei tragedii aviatice, 8 persoane și-au pierdut viața.

De ce s-au prăbușit avionul MiG-21 LanceR și elicopterul IAR-330

Conform primelor concluzii ale anchetei, cele două aeronave s-au prăbușit din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită ulterior la finalizarea procedurilor de investigare. De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunțat că a reluat misiunile de zbor cu aceste tipuri de aeronave.

„Comisiile de investigare tehnică au formulat concluziile preliminare cu privire la cauzele probabile care au dus la prăbușirea unui avion MiG-21 LanceR şi a unui elicopter IAR-330, la data de 2 martie, în judeţul Constanţa, evenimente care au cauzat decesul a opt militari.

Din informațiile obținute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcţionare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice şi a condiţiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare, a transmis MApN, într-un comunicat de presă, citat de DIGI24.

foto: captură video

Anchetele pentru stabilirea cauzelor și concluziilor finale continuă, sub coordonarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

„Conform procedurilor referitoare la exploatarea aeronavelor militare, pe baza concluziilor preliminare, Statul Major al Forţelor Aeriene a luat măsurile necesare în vederea reluării misiunilor de zbor cu aceste aeronave: au fost revăzute şi actualizate procedurile de operare, au fost parcurse module de pregătire teoretică şi practică cu toate categoriile de personal aeronautic care operează aceste aeronave şi s-au executat verificări tehnice la toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele”, a mai anunţat Ministerul Apărării.

Cine erau cei doi piloți care manevrau aeronavele

Reamintim faptul că miercuri seară, 2 martie, un avion MiG-21, care decolase de la baza Mihail Kogălniceanu din Constanța, s-a prăbușit. Pilotul aeronavei era căpitanul Costinel Iosif Niță. De asemenea, un alt elicopter IAR 330-Puma care fusese trimis să salveze avionul MiG s-a prăbușit la scurt timp. La bordul aparatului de zbor se aflau 7 militari, care au decedat în urma impactului cu solul.

„Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea.

Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, a transmis atunci Ministerul Apărării Naţionale.

Cel care pilota elicopterul IAR-330 Puma era locotenentul-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003. Bărbatul avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii. Copilotul lui era Pătraşcu Sorin, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.


Reclamă

Share.

Alina Anghel, jurnalist cu peste 8 ani de experiență. Vine în echipa substantial.ro pentru a vă pune la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lumea mondenă și nu numai. Evenimentele la care a participat au ajutat-o să cunoască o mulțime de personaje din lumea showbizului și este gata să dea ora exactă atunci când vine vorba de știri de calitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro