Reclamă

Decizia Înaltei Curte de Casație și Justiție (ICCJ) care a hotărât, în mod oficial, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea vine cu repercusiuni negative asupra vieții fostului președinte al României. 

Astfel, potrivit unor modificări făcute anul trecut la legea care le acordă anumite beneficii foștilor șefi de stat români, Traian Băsescu va fi deposedat de anumite drepturi importante de care s-a folosit până acum.

Dezastru pentru Traian Băsescu! Iată ce drepturi pierde

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi care în caz că se dovedește că au colaborat cu Securitatea, vor rămâne fără ele.

  • a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
  • b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare

În ceea ce privește mandatul de europarlamentar, decizia de colaborare cu fosta Securitate nu are nicio consecință juridică, potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Dezastru pentru Traian Băsescu! Ce drepturi pierde fostul președinte, după ce s-a dovedit că a colaborat cu Securitatea
Facebook

„Nu are consecințe juridice constatarea calității sau necalității de colaborator al Securității, nu are consecințe juridice, ci doar morale”, a declarat el pentru Europa Liberă.

Prima reacție a lui Traian Băsescu, după ce s-a dovedit, oficial, că a fost informator pentru Securitate

La puțin timp de la anunțul oficial al Înaltei Curte de Casație și Justiție (ICCJ), fostul președinte al României, Traian Băsescu, a oferit și prima reacție cu privire la decizia magistraților, pe Facebook.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris Traian Băsescu pe rețeaua de socializare amintită mai sus.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro