Reclamă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre modul în care evoluează pandemia de coronavirus la noi în țară. Vestea bună este că deși numărul infectărilor este în creștere, momentan nu se ia în calcul reintroducerea restricțiilor anti-COVID.

Începând cu data de 9 martie, atunci când s-a stabilit ridicarea stării de alertă, transmiterea virusului Sars-CoV-2 s-a intensificat. În opinia oficialului, ar fi fost mai indicat ca renunțarea la restricții să se facă pe etape. Precizăm că la noi în țară restricțiile au fost ridicate dintr-o dată.

Când ar fi trebuit ridicate măsurile de restricție

Mai clar, portul măștii sanitare nu a mai fost obligatoriu nicăieri, iar certificatul verde nu mai este necesar. Momentan nu este vorba despre un val șase, ci despre continuarea valului cinci, spune Rafila. Totul s-a întâmplat din cauză că oamenii au simțit aceste ridicări ale restricțiilor ca pe o eliberare legată de orice fel de precauții.

 „Cred că perioada restricțiilor a trecut. Ne aflăm în perioada în care responsabilitatea şi informarea corectă sunt răspunsurile la acest val. Încurajam testarea. Am păstrat toate măsurile medicale care să nu permită o creștere a numărului de cazuri grave”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății consideră că nu am fi ajuns în această situație dacă măștile sanitare ar fi rămas obligatorii în spațiile interioare și în mijloacele de transport în comun. Aceste măsuri ar fi încetinit transmiterea bolii. Acum, la nivel național, rata de infectare a infecției a ajuns iar la 1. Oficialul spune că această rată va fi depășită, însă este important să fie ținută sub control.

Alexandru Rafila spulberă speranțele românilor: Pericolul Covid-19 nu a trecut! Revin restricțiile?
arhivă

Rafila: Păstrați distanța socială și spălați-vă pe mâini

Instaurarea unor restricții nu stă în competența și puterea Ministerului Sănătății, spune Rafila. De aceea, tot ce poate să facă această instituție este să poarte masca atunci când se află în mijloacele de transport în comun. De asemenea, păstrarea distanței sociale și spălatul pe mâini rămân principalele mijloace de protecție.

„Ne bazăm pe responsabilitate, pe informare, poate o sa avem mai mare succes”, a declarat ministrul Sănătăţii la România Tv.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro