Reclamă

În ciuda tuturor beneficiilor sale, cafeaua pur și simplu nu este pentru toată lumea.

Dar dacă ești unul dintre cei mulți care au un stomac sensibil (sau pur și simplu nu-i place gustul), nu înseamnă că nu ai nevoie de un plus de energie ocazional. Se pare că nu aveți nevoie deloc de cofeină pentru a trece de ultima oră de muncă.

Ar putea fi la fel de simplu ca mestecatul unei gume. Așa este, mai multe studii au arătat că guma de mestecat îmbunătățește atenția susținută și vigilența. Și nu, nu din cauza unui nivel ridicat de zahăr. (Testele au stabilit că prezența zahărului în gumă nu are importanță.)

Cum se poate explica asta

De ce guma de mestecat este mai eficientă decât o cană plină cu cafea. Motivul o să te surprindă
Pixabay

Simplul act de a mesteca ne trezește, alertându-ne creierul să se concentreze asupra sarcinii în cauză. De asemenea, atunci când mesteci gumă, ritmul cardiac crește ușor. Și îmbunătățește livrarea de oxigen și glucoză către creier. Suficient pentru a îmbunătăți funcția cognitivă, chiar dacă doar temporar.

Creșterea durează în jur de 20 de minute, așa că cercetătorii au sugerat să economisiți guma de mestecat pentru atunci când într-adevăr trebuie să vă concentrați cel mai mult.

Unul dintre beneficiile evidente ale mestecării gumei este că primești un impuls instantaneu de energie, fără a fi nevoie să consumi lichide.

Aportul ridicat de lichide este dăunător pentru performanță, în special înainte de antrenament. Poate părea contra-intuitiv, dar dacă stomacul tău conține un volum mare de lichid. Poate promova și o rată mai mare de pierdere a apei, care poate duce apoi la deshidratare.

Beneficiile cofeinei fără lichide se găsesc și departe de terenul de sport. Oricine a parcurs vreodată un drum lung știe cât de vital este să rămâi alert pe drum. Cu toții am văzut impactul pe care l-a avut o ceașcă de cafea (și nevoia de a ne elibera de lichidul suplimentar) asupra timpului nostru.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro