Reclamă

Paștele, una dintre cele mai importante sărbători creștinești se apropie. De asemenea, în această perioadă nu sunt uitați nici cei care au trecut în lumea de dincolo. 

Organizarea de pomeni sau parastase este printre cele mai cunoscute obiceiuri de la noi din țară. Pachetele făcute pentru pomană se dau fie participanților de la parastas, fie altor persoane precum vecini, rude sau oameni nevoiași.

Parastasele, pomenile și înmormântările se fac și în zilele de post. Singurele condiții pe care un pachet de pomană trebuie să-l respecte este să conțină mâncare de post.

social media

Câteva idei pentru pachetele pe care le poți da de pomană în postul Paștelui

Mâncărurile de post sunt preparate care nu conțin produse de origine animală. În schimb, preparatele „de dulce” sunt preparate care conțin ingrediente de proveniență animală.

În ceea ce privește preparatele dulci, gospodinele pot plăcintă de mere sau de dovleac, negresă de post sau salam de biscuiți. Rețetele acestea se fac fără lapte. Extrem de importantă este și coliva, numită ca și „tortul mortului”. Aceasta se prepară cu o zi înainte de a fi împărțită. De asemenea, nu trebuie uitată nici vinul roșu și pâinea. Acestea semnifică trupul și sângele lui Iisus Hristos.

Astfel, vă prezentăm câteva idei pe care le puteți da de pomană în perioada postului Paștelui.

  1. Pachet parastas de post – tradițional

Farfurie, cană, furculiță, colac, pilaf cu legume, legumă, fruct, halva sau ciocolată, apă plată sau minerală 0.5 l, o lumânare.

2. Pachet de post – special

Farfurie, cană, furculiță, colac, pate de post, zacuscă, legumă, fruct, halva sau ciocolată de post, apă plată sau minerală 0.5 l, o lumânare.

3. Pachet parastas de dulce

Farfurie, cană, furculiță, sarmale de post sau pilaf cu legume, pate vegetal, legumă, fruct, 1 pliculeț de ness + zahăr, o chiflă, un corn sau napolitane, o cutie de bere, apă plată sau minerală 0.5 l, o porție de colivă, o lumânare.

A da de pomană pentru pentru cel pe care îl pomenești, înseamnă a da ceva din sufletul tău, după cum spune tradiția. Iar a ceda ceva ce-ți aparține este jertfa cea mai plăcută a lui Dumnezeu.


Reclamă

Share.

Am absolvit facultatea de jurnalism din cadrul universitatii Hyperion in anul 2021. Recent, am lucrat intr-o companie multinationala (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) ca editor de productie in limba engleza. Sunt o persoana modesta, matura si curioasa. Fiind la inceput de cariera doresc sa ma perfectionez si sa-mi dezvolt abilitatile si cunostiintele.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro