Reclamă

Când te trezești îngrozit dintr-un coșmar tulburător, ai putea crede că ești singurul adult care le are.

Deși este adevărat că visele negative sunt mai frecvente în rândul copiilor, unul din doi adulți are ocazional coșmaruri. Și între 2% și 8% din populația adultă este afectată de coșmaruri.

Coșmarurile tale îți provoacă o suferință semnificativă? Îți întrerup somnul în mod regulat? Dacă da, este important să determinați ce vă cauzează coșmarurile adulților. Apoi puteți face modificări pentru a reduce apariția acestora.

1.Ce sunt coșmarurile?

De ce avem coșmaruri și ce le provoacă. N-o să-ți vină să crezi când vei afla
Pixabay

Coșmarurile sunt vise extrem de realiste, tulburătoare, care te zguduie trezit dintr-un somn adânc. De multe ori îți bat inima de frică. Coșmarurile tind să apară cel mai adesea în timpul somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM), când are loc majoritatea viselor. Deoarece perioadele de somn REM devin progresiv mai lungi pe măsură ce noaptea progresează, este posibil să descoperiți că aveți coșmaruri cel mai adesea în primele ore ale dimineții.

2.Află cauza

Subiectele coșmarurilor variază de la persoană la persoană. Există, totuși, unele coșmaruri comune pe care mulți oameni le experimentează. De exemplu, o mulțime de adulți au coșmaruri despre faptul că nu pot alerga suficient de repede pentru a scăpa de pericol sau despre căderea de la mare înălțime. Dacă ați trecut printr-un eveniment traumatizant, cum ar fi un atac sau un accident, este posibil să aveți coșmaruri recurente despre experiența dumneavoastră.

Deși coșmarurile și terorile nocturne îi fac pe oameni să se trezească cu mare frică, ele sunt diferite. Terorile nocturne apar de obicei în primele ore după adormire. Sunt trăiți ca sentimente, nu ca vise, așa că oamenii nu-și amintesc de ce sunt îngroziți la trezire.

Privarea de somn poate contribui la coșmarurile adulților, care deseori determină oamenii să piardă somnul suplimentar. Deși este posibil, nu a fost confirmat dacă acest ciclu ar putea duce la tulburări de coșmar.

Pot exista o serie de factori declanșatori psihologici care provoacă coșmaruri la adulți. De exemplu, anxietatea și depresia pot provoca coșmaruri pentru adulți. Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) determină de obicei oamenii să experimenteze coșmaruri cronice, recurente.

Coșmarurile la adulți pot fi cauzate de anumite tulburări de somn. Acestea includ apneea în somn și sindromul picioarelor neliniştite. Dacă nu poate fi determinată nicio altă cauză, coșmarurile cronice pot fi o tulburare distinctă de somn. Persoanele care au rude cu tulburare de coșmar pot avea mai multe șanse de a avea ei înșiși această afecțiune

3.Tratamente pentru coșmaruri la adulți

Din fericire, există măsuri pe care dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți lua pentru a reduce frecvența coșmarurilor și efectul pe care acestea îl au asupra vieții dumneavoastră. În primul rând, dacă coșmarurile dvs. sunt rezultatul unui anumit medicament, este posibil să vă puteți modifica doza sau prescripția pentru a elimina acest efect secundar nedorit.

Pentru persoanele ale căror coșmaruri sunt cauzate de afecțiuni precum apneea în somn sau sindromul picioarelor neliniştite, tratarea tulburării de bază poate ajuta la atenuarea simptomelor.

Dacă coșmarurile tale nu sunt legate de boală sau medicamente, nu dispera. Schimbările de comportament s-au dovedit eficiente pentru 70% dintre adulții care suferă de coșmaruri, inclusiv cele cauzate de anxietate, depresie și PTSD.

Tratamentul cu repetiții cu imagini este o terapie cognitiv-comportamentală promițătoare pentru coșmarurile recurente și coșmarurile cauzate de PTSD. Tehnica îi ajută pe cei care suferă cronic să-și schimbe coșmarurile prin repetarea modului în care și-ar dori să apară. În unele cazuri, medicamentele pot fi utilizate în asociere cu terapia pentru a trata coșmarurile legate de PTSD, deși eficacitatea lor nu a fost demonstrată la fel de clar ca cea a tratamentului cu repetiții cu imagini.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro