Reclamă

Pe fondul războiului de invazie al Rusiei din Ucraina, România a devenit lider european la exportul de cereale la nivelul Europei. Este vorba despre grâu, orz, soia, și ulei de floarea soarelui.

Având în vedere că cerealele Ucrainei sunt blocate în porturi și silozuri și ale Rusiei blocate, țările care depindeau de aceste transporturi s-au văzut nevoite să caute alte soluție.

De ce este acum România lider la transportul de cereale din Europei

De pe 24 februarie, ziua în care a început războiul, prețul grâului a explodat la bursă, ajungând la un nivel istoric. Așa cum era de așteptat, intermediatrii au speculat că este un moment bun pentru a face profit.

„Este o oportunitate pentru noi”⁣, spune ministrul agriculturii, care dă asigurări, că avem suficiente rezerve, și doar surplusul, merge la export.

„Ne-au sunat și ne-au spus, uite, avem un preț bun și dacă vrei să vinzi cerealele pe care le ai pe stoc. Iar fiecare fermier a decis, dacă vinde sau nu vinde.

E o perioadă foarte bună. datorită creșțerii prețurilor la cereale putem să compensăm și să recuperăm din cheltuielile cu îngrășămintele., pesticidele, motorină. Din 2010, de când fac agricultură așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Ca prețurile să fie atât de mari, să crească cu 60,70%”, a spus la ProTV, Daniel Radu de profesie fermier.

Cum a reușit România să devină, subit, lider european la transportul de cereale. Ce se întâmplă la noi în țară
Pixabay

Ce producție de cereale a avut România anul trecut

Având în vedere că anul trecut România a produs 11 milioane de tone de grâu, țara noastră a devenit rapid furnizor pentru țările cu deficit de grâne.

Doar în ultimele două săptămâni, România a exportat aproape 180 de mii de tone de grâu. Astfel, România a devenit principalul furnizor la nivelul Uniunii Europene.

Prin comparație, anul trecut în aceeași perioadă fluctuăm între locul 5 și 7 în rândul țărilor care dădeau grâu la export, cu o cantitate de 62 de mii 800 de tone. Adică aproape de trei ori mai puțin.

Mai mult decât atât, țara noastră a devenit importantă și la exportul de orz. De la începutul lunii, România a livrat 48 de mii de tone. Astfel, suntem locul doi în rândul țărilor europene care au exportat orz în ultimele două săptămâni. După Franța, cu peste 92 de mii de tone.

În primele două săptămâni de la începutul războiului România a fost și cel mai mare exportator de soia și ulei de floarea soarelui, mai scrie sursa citată mai sus.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro