Cercetătorii consideră că băuturile dulci contribuie semnificativ la multe afecțiuni de sănătate. Obezitate, diabet de tip 2 și carii dentare sunt doar câteva dintre acestea. Cercetările au arătat că, consumul unei sticle de Coca-Cola poate avea efecte dăunătoare asupra organismului în doar o oră de la consum.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ un sfert din populație bea cel puțin o băutură cu zahăr în fiecare zi. Tinerii sunt cei mai obișnuiți consumatori de băuturi dulci, iar Coca Cola se numără printre preferințele acestora. Sunt 37 de grame de zahăr adăugat, iar acest lucru echivalează cu aproape 10 lingurițe în doar o sticlă de suc.Ca o scurtă paralelă, pentru o sănătate optimă, Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul nu mai mult de șase linguri zilnic. Consumând doar o porție de Cola pe zi, o persoană va depăși cu mult această cantitate.
Riscurile consumului de Coca Cola
Nivelul de zahăr din sânge crește dramatic în 20 de minute de la consumul de cola. Acest lucru creează o explozie de insulină. Mai apoi, ficatul transformă cantitățile mari de zahăr în grăsimi.
În 40 de minute după consum, organismul absoarbe toată cofeină din Coca Cola. Această cofeină face ca pupilele să se dilate și să crească tensiunea arterială .
Cola și alte băuturi dulci au fost legate de un risc crescut de cancer pancreatic . Cercetările arată că femeile aflate în postmenopauză pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta cancer dacă consumă cola regulat.
Atât acizii, cât și zaharurile prezente în băuturile răcoritoare pot contribui la apariția cariilor dentare și a sănătății bucale precare.
De asemenea, s-a descoperit că, consumul regulat de băuturi dulci poate afecta calitatea și durata somnului. Unii compuși regăsiți în Cola au avut, de asemenea, efecte asupra memoriei și coordonării motorii. Acest lucru pot contribui la dezvoltarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție la copii.