După ce românii au făcut cozi uriașă la benzinării în urmă cu doar câteva zile, acum lupta se duce pentru ulei. Magazinele au fost luate cu asalt, iar oamenii s-au îmbulzit să cumpere cantități uriașe de ulei, dar și alte alimente de bază. În consecință, marile magazine au decis limitarea vânzărilor.
De teamă că urmează scumpiri fantastice și că prețurile vor exploda, românii au dat buzna în magazine și au golit rafturile. La mare căutare a fost uleiul, care a dispărut imediat, dar și alte alimente de bază precum făina, zahărul și mălaiul. Oamenii au cumpărat cantități mari, așa că unele supermarketuri au decis să limiteze vânzările pentru a nu încuraja panica și dezinformarea.
În Iași, unele lanțuri de magazine au limitat vânzările la ulei, zahăr și făină. Ieșenii pot cumpăra numai cinci baxuri de persoană. La fel s-a întâmplat și în Constanța, unde un lanț de supermarketuri a stopat vânzarea în exces a acelorași produse. În Suceava, restricțiile sunt ceva mai dure, doar 3 baxuri pe clint pentru produse ca făina, uleiul și orezul. De asemenea, în Argeș unele supermarketuri dau posibilitatea de a achiziționa maximum 6 kilograme din produsele de bază.
Românii acționează în defavoare lor
De teama scumpirilor românii nu se gândesc prea mult și acționează din instinct, acest lucru fiind în defavoare lor, mai ales că o cerere crescută, cum s-a întâmplat în aceste zile, duce la prețuri mai mari.
Pentru a-i liniști pe cei care au intrat în panică, Ministerul Agriculturii și Guvernul au dat asigurări că nu sunt probleme cu stocurile de alimente.
„Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.