Reclamă

Odată cu postul, românii iau cu asalt pescăriile. Dar aceștia trebuie să fie atenți la ce sortimente de pește cumpără, din cauza conținutului mare de mercur. 

Unul dintre sortimentele de pește consumate cel mai des de către români este macroul. Fie că îl gătiți la cuptor, fie că îl prăjești în tigaie sau îl consumi sub formă de rasol de hrean, conținutul ridicat de mercur din acesta poate ajunge în sânge. Acest lucru, deoarece mercurul nu poate fi distrus prin preparare termină.

Alte sortimente de pește pe care ar trebui să le eviți, deoarece conțin foarte mult mercur sunt rechinul, peștele spadă, tonul și crapul. Poziția fruntașă este ocupată de pangasius. Acesta se mai numește și „peștele sanitar”, pentru că are o toleranță foarte crescută la toxine.

Sursa: Social Media

Peștele pangasius se hrănește cu toxine, bacterii şi microorganisme. Care îi sunt „servite” în crescătorii și resturi de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi sub forma unei pudre.

Conform unui studiu peștele pangasius conține niveluri crescute de mercur. Potrivit raportului cercetătorilor, acest pește are foarte puține proteine și un nivel scăzut de acizi grași Omega 3. Dar ceea ce i-a îngrijorat este conținutul mare de mercur, un metal greu asociat cu riscul crescut de cancer, boli de inimă, tulburări psihice și orbire.

Cum să previi acumularea de mercur în sânge

Un sfat pentru a preveni acumularea de mercur în sânge este să alături peștelui o garnitură de legume bogate în fibre.
O altă recomandare, mai ales dacă alegi pește congelat, este să fii atent la ambalaj. Mai exact, să urmărești pe etichetă dacă există un simbol MSC, care îți arată dacă peștele provine din pescuit sustenabil.

În schimb, dacă dorești să alegi pește proaspăt, cea mai bună variantă este să fii foarte atent la aspectul peștelui pentru a preveni toxiinfecțiile.

Ochii peștelui trebuie să fie limpezi și bombați, corpul flexibil, să poată fi susținut în mână, gură închisă, să nu prezinte miros de stricat, solzii să fie lucioși și bine fixați pe corp, mușchii fermi, bine atașați de oase, spinarea trebuie să fie elastică, branhiile trebuie să fie curate, roz sau roșii și inodore.

În caz că aceste criterii nu sunt îndeplinite în totalitate sau condițiile de depozitare nu sunt igienice, nu cumpărați peștele.

Care sunt simptomele intoxicației cu mercur?

Atunci când nivelul de mercur din corp este ridicat, pot să apară anumite simptome. Pot fi afectate creierul, inima, rinichii, plămânii și sistemul imunitar, potrivit medicinenet.com.

Iată câteva dintre simptomele intoxicației cu mercur:

  • Tulburări de vedere
  • Senzația de ace în mâini și picioare
  • Lipsa de coordonare
  • Slăbiciunea musculară
  • Tremurăturile
  • Insomnia
  • Durerile de cap
  • Întârzierea dezvoltării cognitive
  • Dificultăți de concentrare

În cazurile de intoxicație severă cu mercur se poate ajunge la insuficiență renală sau chiar cardiacă.

Așadar este recomandat să cumpărați pește doar din surse autorizate. Alternative de pește care nu are un nivel ridicat de mercur sunt: heringul, sardinele, anșoa, păstrăvul, bibanul, scrumbia de Dunăre sau somnul.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro