Reclamă

Calendar ortodox, duminică, 13 martie. Ziua de 13 martie este în fiecare una dintre cele mai importante ale anului. În această duminică o prăznuiesc pe Ipomoni. Totodată, tot astăzi este marcată și aducerea moaștelor Sfântului Nichifor. 

Cărțile de religie scriu că Sfânta Ipomoni se numără în rândul acelor sfinți pe care i-au dat Bisericii Ortodoxe, de-a lungul timpului, familiile imperiale și familiile domnitorilor.

Calendar ortodox, duminică, 13 martie. Cine a fost Sfânta Ipomoni

Pe numele său real Elena Dragastes Paleologhina, Sfânta Ipomoni a fost fiica împăratului slavilor Constantin Dragastes și soția a împăratului bizantin Manuil.

„Numele Ipomoni (Răbdare) l-a primit odată cu tunderea în monahism, moment petrecut după trecerea la cele veșnice a împăratului Manuil ÎI. Întreaga viața a Sfintei Ipomoni (că prințesă sârbă, că împărăteasa bizantină, dar și că simplă monahie) s-a întemeiat pe trăirea adevărurilor de credință ortodoxe prin lucrarea faptelor bune.

Pe lângă calitățile intelectuale și morale de neconstetat pe care le-a manifestat, lucru amintit de cronicari ai vremii sale, trăsăturile sale fundamentale au fost neincetatul „dor după Dumnezeu” și rugăciunea.

Sfânta Ipomoni este prăznuită de două ori pe an, pe 13 martie (în ziua trecerii sale la cele veșnice) și pe 29 mai (ziua căderii Constantinopolului și a morții fiului ei, Împăratul Constantin XI Paleologul)”,se arată pe site-ul creștinortodox.

Calendar ortodox, duminică, 13 martie. Povestea marei sfinte pomenite astăzi
arhivă

Aducerea moaștelor Sfântului Nichifor

Tot astăzi, creștinii ortodocși își amintesc de aducerea moaștelor Sfântului Nichifor. Sfântul Nechifor, patriarhul Constantinopolului, a fost alungat de către împaratul Leon Armeanul (813-820) in insula Proconis, pentru că a sprijinit sfânta icoană. A trecut la cele vesnice în anul 828, după 13 ani de chinuri.

„În secolul al IX-lea, împărații Teodora și Mihail, au restabilit cultul sfintelor icoane, l-au alungat pe patriarhul Ioan și l-au ales că patriarh pe Metodie. După patru ani, patriarhul Metodie a cerut împăraților să-i permită să aducă la Constantinopol moaștele Sfântului Nichifor.

După ce a primit acordul acestora, patriarhul Metodie a luat cu sine câțiva preoți și monahi și s-au dus în insula Proconis. În mănăstirea Sfântului Mucenic Teodor, au aflat cinstitul trup al Sfântului Nichifor, întreg cu totul, neavând nici urmă de stricăciune și dând bună mireasma.

Moaștele sale au fost așezate mai întâi în Biserica Sfintei Sofia, iar a două zi, în Biserica „Sfinții Apostoli”. Sfântul Nichifor este cinstit de Biserica Ortodoxă și pe 2 iunie”, mai scrie sursa amintită mai sus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro