Reclamă

Cu siguranță ai auzit de acestea vitamine și mai ales de complexul de B-uri. Acestea ajută organismul să funcționeze în stare optimă și în procesele de zi cu zi. Ele se pot lua atât din suplimente, cât și din alimente. 

Pentru a avea o dietă echilibrată, ai grijă să introduci și următoarele alimente. Te ajută cu problemele de sănătate, luptă alături cu tine împotriva depresiei și a anxietății. Complexul de B-uri este alcătuit din 8 vitamine și anume: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12.

Ce alimente conțin vitaminele

Vitamina B1 reprezintă un nutrient esențial care ajută celulele și menține funcțiile organelor. Surse de vitamina B1: oleaginoase precum semințe de floarea-soarelui, fistic, nuci și nuci de Macadamia, germeni de gâu, cereale integrale, fasole, soia, mazăre, tofu, drojdie de bere, porumb.

Vitamina B2 ajută în prevenirea anemie, produce energie corpului și ajută rinichii, inima și ficatul să funcționeze la nivel optim. Surse de vitamina B2: broccoli, asparagus, drojdie de bere, carne slabă de porc lapte, păstăi de soia, ciuperci, spanac, varză de bruxelles, nuci sau ouă.

Vitamina B3 luptă împotriva bolilor cardiovasculare, ajută corpul cu energie și sintetizează acizii grași. Surse de vitamina B3: vinete, pepene galben, carne albă, carne de miel, alune, cartofi, pește precum ton, somon, sparanghel, morcovi, zmeură, mazăre, varză creață, alune, unt de arahide, tofu, brânză de vaci.

Vitamina B5 susține organismul în momentul în care faci activitate fizică care îl solicită. Reduce senzația de oboseală și ajută la descompunerea carbohidraților și a grăsimilor ce produc energie. Vitamina luptă împotriva stresului. Surse de vitamina B5: ouă, conopidă, iaurtul, avocado, porumb, cartofii dulci, semințele de floarea-soarelui, etc.

Pixabay

Vitamina B6 formează serotonina

Cu ajutorul vitamina B6 se formează serotonina, benefică pentru sistemul nervos. Micșorează riscul de boli de inimă sau a altor maladii precum Alzheimer și Parkinson. Te ajută să ai un somn odihnitor. Surse de vitamina B6 : banane, somon, cartofi cu coajă, spanac, broccoli, semințe de floarea soarelui, fasole păstăi, carne de pui, avocado, carne de curcan, orez brun, fulgi de ovăz.

Denumită și biotina, vitamina B7 ajută corpul la procesarea de zahăr și grăsimi. Este benefică și pentru femeile însărcinate. Surse de vitamine: migdale, alune, morcovi, lapte de capră, ceapă, lapte de vacă, fructe de pădure,  castraveți, varză, etc.

Vitamina B9 este benefică pentru femeile însărcinate și ajută la prevenirea defectelor congenitale. Surse de vitamina B9 : legume cu frunze verzi, precum spanac, urzici, kale sau broccoli , semințe de muștar, linte, sparanghel, citrice, ficat de pasăre, roșii etc.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro